24. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

11.05.2023.
Nakon trogodišnje stanke zbog pandemije bolesti COVID-19 Hrvatski Crveni križ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i Agencijom za odgoj i obrazovanje ove subote, 13. svibnja 2023. u Zagrebu u prostorima Osnovne škole Izidora Kršnjavoga organizira 24. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se tradicionalno održava u Tjednu Crvenog križa. Na natjecanju će sudjelovati 10 ekipa u kategoriji podmlatka i 10 ekipa mladih, ukupno 120 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su bili najuspješniji na školskim i međužupanijskim natjecanjima. U kategoriji podmlatka natjecat će se ekipe gradskih društava Crvenog križa: Donja Stubica, Drniš, Dugo Selo, Koprivnica, Ogulin, Opatija, Osijek, Trogir, Vinkovci i Zagreb, a u kategoriji mladih ekipe gradskih društava Crvenog križa: Bjelovar, Buje, Karlovac, Krapina, Osijek, Sisak, Split, Šibenik, Vinkovci i Zagreb.

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa od iznimne je važnosti za podizanje svijesti i motiviranje mladih i šire javnosti o važnosti stjecanja znanja i vještina prve pomoći, volontiranje i svakodnevno humano djelovanje u zajednici.

Ove godine Hrvatski Crveni križ je stavio naglasak i na klimatske promjene. Kao najstarija i najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj, imamo obavezu i odgovornost, prema društvu u cjelini, uključiti se u podizanje svijesti šire javnosti o uzrocima i posljedicama globalne ekološke krize izazvane klimatskim promjenama, koja je zahvatila sve sektore društva te svojim primjerom potaknuti pozitivne promjene s ciljem ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena i s ciljem promjene naših svakodnevnih navika.  

Prošle godine tijekom Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa, simboličnom sadnjom crvenog javora kod Doma Crvenog križa na Malom Sljemenu mladi Hrvatskog Crvenog križa su započeli ekološke aktivnosti koje redovito volonterski provode u svojoj lokalnoj zajednici u suradnji s lokalnim društvima Crvenog križa. I tijekom ovog natjecanja mladi će zasaditi japansku trešnju koja u sebi simbolički povezuje ljepotu, snagu i značenje jednog trenutka u prirodi. Ovom simboličnom gestom mladi žele podignuti svijest o klimatskim promjenama i istaknuti kako je potrebno djelovati odmah ukoliko želimo očuvati planet kakav poznajemo. Svaki pojedinac je bitan, brinemo li o planetu Zemlji brinemo o sebi i drugima.