200 sudionika na online skupu programa Odgoj za humanost od malih nogu

07.10.2020.
Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje održao 1. i 2.listopada 2020. online nacionalni stručni skup na temu „COVID-19 i stigmatizacija“ te predstavljanje projekta „Sigurnije škole i vrtići“, na kojem je sudjelovalo 200 djelatnika dječjih vrtića – predškolskih ustanova iz cijele Hrvatske.

Cilj edukacije na temu „COVID-19 i stigmatizacija“ je upozoriti na pojavu stigmatizacije oboljelih od oboljenja COVID-19 i koje posljedice stigmatizacija može imati na oboljele pojedince i društvo u cjelini.Poseban naglasak je stavljen na smjernice kako razgovarati s djecom rane životne dobi i kako razgovarati s njihovim roditeljima odnosno starateljima o trenutnoj pandemiji koronavirusa, te na prevenciju negativnog ponašanja prema oboljelima ili osobama koje su u bliskom kontaktu s oboljelima. U sklopu edukacije prezentirani su im kratki edukativni filmovi za djecu Hrvatskog Crvenog križa „Čiste ruke“ i „Tri tajne kako ostati smiren“ snimljenih u suradnji s Kazalištem „Tvornica lutaka“.

U drugom dijelu stručnog skupa prezentiran je projekt i web platforma Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ financirana iz Erasmus+ programa. Cilj projekta je podići svijest kod djece i djelatnika predškolskih i školskih ustanova o sigurnosti u vrtićima i školama te unaprijediti znanja, vještine i kompetencije na temu Prve pomoći, Priprema za izvanredne situacije i Psiho-socijalne pomoći. Različite aktivnosti, alati i pozadinske informacije iz prethodno navedenih područja bit će dostupne na platformi te će na taj način kreirati koristan internetski alat s materijalima za odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike u vrtićima i školama.

Sudionici skupa su na službenoj evaluaciji Agencije za odgoj i obrazovanje pozitivno ocijenili stručni skup i prezentirane teme.