14. Mediteranska konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca održana u Kairu

15.06.2023.
Od 12. do 15. lipnja u Kairu, Egipat održana je 14. Mediteranska konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj je sudjelovalo stotinjak predstavnika iz 22 nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
 
Nakon nekoliko dana tijekom kojih se govorilo o temama klimatskih promjena, migracija, socijalnih inovacija, volontiranju i upravljanju, konferencija je završila usvajanjem Deklaracije iz Kaira koju je predstavio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt koji je bio glavni izvjestitelj konferencije.


 
Tijekom konferencije, izvršni predsjednik sudjelovao je i na panelu na temu klimatskih promjena na kojemu je govorio o priručniku Hrvatskog Crvenog križa "Zeleni okvir za zeleniju svakodnevicu" koji sadržava praktične savjete za pojedince, tvrtke, ali i društva Crvenog križa o prilagodbama kojima mogu doprinijeti zaštiti okoliša.


 
Hrvatski Crveni križ bio je zadužen i za koordiniranje radne grupe zadužene za izradu završnog dokumenta koju je vodila voditeljica Službe za međunarodne poslove i komunikacije Hrvatskog Crvenog križa.


 
Deklaracijom iz Kaira nacionalna društva obvezala su se zajednički i pojedinačno tijekom sljedeće četiri godine provoditi niz aktivnosti kojima će se dodatno unaprijediti suradnju i rad u područjima:
- prilagodbe na klimatske promjene provedbom aktivnosti kojima je cilj podizanje razine svijesti te konkretnim aktivnostima kojima nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz područja Mediterana mogu doprinijeti smanjivanju štetnog utjecaja na okoliš;
- migracija – razmjenom iskustava i zajedničkim djelovanjem, između ostaloga i kroz uspostavljanje zajedničke mreže stručnjaka iz nacionalnih društava;
- primjene socijalnih inovacija koje će se koristiti kako bi se adekvatno odgovorilo na postojeće i nove ranjivosti;
- posebna pažnja posvetit će se razvoju kapaciteta lokalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, mladima, ali i dobrobiti volontera i zaposlenika vođenjem brige o njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju.