13. Mediteranska konferencija i 2. sastanak mladih s područja Mediterana u Sarajevu

08.04.2019.
U Sarajevu je od 2. do 5. travnja 2019. godine održana 13. Mediteranska konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj su sudjelovali predstavnici 23 nacionalna društva iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Europe, brojni gosti iz Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Uoči konferencije, od 30. ožujka do 2. travnja, održan je 2. sastanak mladih s područja Mediterana.

Domaćin konferencije i sastanka mladih bilo je Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, dok je glavni organizator bio Centar za suradnju nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu.

Na Mediteranskoj konferenciji sudjelovala je delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom koji je rekao: „Hrvatski Crveni križ je u organizacijskom odboru ove konferencije i izuzetno me veseli što ćemo nakon zajedničkih priprema imati priliku aktivno sudjelovati u radu i podijeliti naša iskustva s drugima.“

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt govorio je kao uvodničar na zatvorenom panelu namijenjenom predstavnicima vodstava nacionalnih društava.

Predstavnik Službe za zaštitu migranata Sven Novosel prezentirao je iskustva Hrvatskog Crvenog križa u radu s migrantima na radionici na temu povećavanja otpornosti migranata.

Radionicu je moderirala savjetnica za međunarodne poslove Maja Antonić koja je ujedno sudionicima i predstavila mrežu „Susjedi pomažu prvi“.

Na radionici na temu prevencije trgovanja ljudima, Jitka Machova iz Službe za zaštitu migranata HCK govorila je o aktivnostima projekta STEP – „Integracija žrtava trgovanja ljudima proaktivnom identifikacijom i zaštitom te Europske mreže Crvenog križa za suzbijanje trgovanja ljudima (engl. European Red Cross Action for Trafficked Persons Network - ATN) u kojoj predstavlja HCK kao jedan od supredsjedatelja.

Na sastanku mladih Hrvatski Crveni križ predstavljale su predsjednica Mladih Hrvatskog Crvenog križa Iva Vrebac i predstavnica stručne službe Leonarda Kolarić. Na sastanku je sudjelovalo 32 predstavnika mladih iz 18 nacionalnih društava. Predstavnice HCK pomogle su, kao su-voditelji s predstavnicom Klimatskog centra Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, provesti radionicu na temu klimatskih promjena na kojoj su i predstavile rad mladih HCK na temu klimatskih promjena. Osim toga, sudjelovale su u vođenju evaluacije Strategije za uključivanje mladih Međunarodne federacije koja je održana kao priprema za pisanje nove strategije. Na radionici na temu Vodstva predstavile su strukturu mladih HCK.

Tijekom održavanja Mediteranske konferencije Hrvatski Crveni križ na neformalnom je sastanku okupio prisutna nacionalna društva iz područja jugoistočne Europe, a koja su članovi mreže Susjedi pomažu prvi, kako bi razmijenili novosti.

Predstavnice Hrvatskog Crvenog križa sudjelovale su u izradi završnih dokumenata sastanka mladih i  konferencije, Sarajevske deklaracije, kojima su mladi i nacionalna društva definirali okvire zajedničkih aktivnosti u sljedeće četiri godine.
Foto:
HCK
Danilo Mariniello/Talijanski Crveni križ