Terenska nastava

U Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa od  školske godine 2018./2019. provodimo interdisciplinarnu terensku nastavu namijenjenu učenicima sedmih razreda osnovnih škola u RH (program terenske nastave odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Terenska nastava uključuje:

Obilazak edukativno izložbenog prostora (VRIJEME: 60 min.)
Provedbu jedne od ponuđenih radionica (VRIJEME: 45 min.)Teme radionica:

Radionica 1 – Oprez! Opasnosti prijete!
PREVENCIJA TRGOVANJA LJUDIMA

Radionica 2 – Kako reći NE!
PRITISAK VRŠNJAKA I VJEŽBANJE KOMUNIKACIJSKIH, ŽIVOTNIH VJEŠTINA

Radionica 3 – Korak naprijed.
STEREOTIPI I PREDRASUDE, SOCIJALNA INKLUZIJA

Radionica 4 - Informirani, pripremljeni, zajedno.
PRIPREMA ZA IZVANREDNE SITUACIJE

Radionica 5 – Parlaonica.
RAZVOJ DEMOKRATSKE KULTURE I PRIHVAĆANJE RAZLIČITOSTI

Radionica 6: Prva pomoć spašava život.
PRVA POMOĆ
 
Edukativno-izložbeni prostor pomno je osmišljen i prilagođen djeci školskog uzrasta s didaktičkim materijalima koje učenici koriste tijekom obilaska i audio-vizualnim sustavom na kojemu se prezentiraju edukativni video i audio zapisi.

Kroz interaktivni i multimedijski edukativni sadržaj povezali smo međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja (teme ljudsko-pravne, društvene i kulturološke dimenzije) i module zdravstvenog odgoja (živjeti zdravo, prva pomoć), te teme iz povijesti koje se obrađuju u sklopu nastavnog plana i programa u sedmom razredu osnovne škole (pojava humanitarnih organizacija, osnivanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, istaknuti humanitarci u povijesti, Nobelova nagrada za mir, Ženevske konvencije…).

Dinamičnim sadržajem i aktivnostima te stalnim poticanjem na aktivno sudjelovanje učenika, nastavnika i stručnih suradnika u programu terenske nastave u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa omogućit ćemo svim sudionicima razvoj i unapređenje socijalnih, društvenih, komunikacijskih, intelektualnih, praktičnih znanja, vještina, vrijednosti i stavova koje će moći implementirati u svakodnevnom životu. Na taj način ćemo im omogućiti da samouvjereno, odgovorno i aktivno sudjeluju u društvenim procesima, a da pritom poštuju i uvažavaju druge i drugačije. Konačni cilj nam je da učenici izađu iz Hrvatskog Crvenog križa sretni, zadovoljni i obogaćeni novim iskustvom, te da za početak u svojoj obitelji, školi i lokalnoj zajednici aktivno šire ideju humanosti.

Želite li rezervirati termi za organizirani obilazak i sudjelovanje na jednoj od ponuđenih radionica u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, molimo Vas popunite obrazac za prijavu.

Naši djelatnici će Vas kontaktirati nakon primitka Vaše prijave.