Priprema i odgovor na krize

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku.


Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Organizacijom projekata i programa usmjerenih lokalnoj zajednici nastojimo podići razinu pripremljenosti te ojačati otpornost stanovništva na krizne događaje.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa su temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Okvir djelovanja operativnih snaga temelji se na Zakonu o sustavu civilne zaštite (NN 82/2015), Pravilniku o ustroju, pripremi i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama te ostalim relevantnim propisima. 
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa čine djelatnici i volonteri društava Crvenog križa organizirani u krizne stožere, interventne timove i timove podrške na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize - od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.

Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa također djeluju i u međunarodnim humanitarnim misijama kao potpora nacionalnim društvima u potrebi.

 

Vezane vijesti

Stanje na poplavljenim područjima stabilnije
23.03.2018.
Nakon dva krizna tjedna, prema posljednjim informacijama, stanje na područjima zahvaćenim poplavama se stabilizira.
Više od 200 volontera i djelatnika Crvenog križa aktivno na poplavljenim područjima
22.03.2018.
Ekipe Crvenog križa deseti su dan na terenu i pomažu stanovništvu na kriznim područjima.
Dosad prikupljeno 406.057 kuna, apel je i dalje otvoren
20.03.2018.
Hrvatskom Crvenom križu je u sklopu apela „Prikupljanje sredstava za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici“ na žiroračun uplaćeno 201.382 kune, a na donatorski telefon 204.675 kuna (s PDV-om i naknadama teleoperatera). Riječ je o ukupnom iznosu od 406.057 kuna.
Najkritičnije u Jasenovcu, ekipe Crvenog križa sedmi dan na terenu
19.03.2018.
Zbog pojačanih padalina stanje na terenu i dalje zahtjeva intervencije.
Ekipe Crvenog križa u akciji, slijedi buran vikend
16.03.2018.
Ekipe Crvenog križa i dalje su aktivne na područjima koja su ugrožena vodom.
Kontakt