Pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite obilježili Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH

02.03.2024.
Hrvatski Crveni križ sudjelovao je na obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Na svečanosti održanoj u Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima operativnih snaga Međunarodni dan civilne zaštite, kao i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.



"Civilna zaštita ste vi - ljudi, profesionalci i volonteri, koji spašavaju živote i imovinu u najopasnijim trenucima. Pritom u vrlo teškim uvjetima svjesno riskirate vlastite živote kako biste spasili druge ljude, životinje i imovinu, a takvih situacija posljednjih godina sve je više i više, što je na žalost i globalni trend s obzirom na klimatske promjene. Svi vi odabrali ste pozive koji imaju zajednički temelj i svrhu djelovanja, a to je pomoći drugome. Hvala vam na tome", poručio je ministar Božinović.



Kazao je i kako civilna zaštita podrazumijeva humanitarno i ujedinjeno djelovanje u zaštiti ljudi, njihova zdravlja, imovine, životinja, ali i ulaganje u prevenciju, analize, planiranje i obuku: „Možemo reći da su u posljednjem razdoblju sva snaga i uloga civilne zaštite, na nacionalnoj i globalnoj razini, došle do svog punog izražaja. Stoga će Vlada Republike Hrvatske i u narednim godinama nastaviti pružati punu podršku sustavu civilne zaštite, kako biste mogli na zavidnoj razini nastaviti doprinositi sigurnosti i prosperitetu države i našega društva u cjelini."



Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je kako je protekla godina za cijeli sustav civilne zaštite bila obilježena mnoštvom izazova poput nevremena, poplava i požara te pružanja međunarodne pomoći: „Tvrdim da sve ovo što je postignuto unutar pet godina govori o dobro postavljenoj i opremljenoj organizaciji koja ide u korak s  modernim europskim, ali i svjetskim trendovima u segmentu  upravljanja krizama.“



Svečanosti je prethodilo polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen ploče svim poginulim i umrlim pripadnicima civilne zaštite, nakon čega je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan predvodio Svetu misu u kapelici sv. Mihaela.



U sklopu obilježavanja održan je tehničko-taktički zbor gdje su pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo izložili svoju opremu.



U sklopu svečanosti uručene su nagrade i priznanja u području sustava civilne zaštite, pohvalnice te zahvalnice za izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite.



Nagradu za znanstveni ili stručni rad iz područja sustava civilne zaštite dobila je Matea Brižić, voditeljica Službe za djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa. Brižić je nagradu dobila za rad pod naslovom „Hrvatski Crveni križ u sustavu domovinske sigurnosti“.



Zahvalnice za izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite dobili su, među ostalima, Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.



Hrvatski Crveni križ iznimno je ponosan na svoje djelatnike i volontere diljem Hrvatske te svima nagrađenima upućuje iskrene čestitke!

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite