Istanbul: Hrvatski Crveni križ sudjeluje na važnom PERCO sastanku

25.04.2024.
U Istanbulu se upravo održava trodnevni PERCO sastanak. PERCO je Platforma za suradnju europskih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o izbjeglicama, tražiteljima azila i migrantima koja postoji više od 25 godina, a sastoji se od 31 nacionalnog društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Na sastanku u Istanbulu sudjeluje i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa.



Turski Crveni polumjesec kao domaćin predstavio je svoje aktivnosti vezane uz migracije (integracija izbjeglica, interno raseljene osobe, iregularne migracije, dobrovoljni povratak) te je organiziran posjet Društvenom centru u kojemu se provode brojne aktivnosti vezane za integraciju. Na sastanku će biti riječi i aktualnim temama: Ukrajinska kriza - dvije godine kasnije, novi EU migracijski pakt koji donosi velike promjene u registraciji i  prihvatu migranata na graničnom prijelazu, smještajutražitelja azila, azilni postupak, Dublinski postupak, integracija izbjeglica i slično.



Drugi dio sastanka bit će posvećen grupnom radu i zajedničkim raspravama na teme azila i migracija, potrebe migranata na granicama, prihvata migranata, migracijske strategije i zagovaranja, a sve s ciljem razmjene iskustava te pronalaženja zajedničkog rješenja za svladavanje prepreka u radu s migrantskom populacijom.



Važnost PERCO platforme je kontinuirana suradnja nacionalnih društava kako bi se što bolje razvijao migracijski i integracijski proces.