Azil i migracije

Hrvatski Crveni križ, Nacionalno društvo Crvenog križa Republike Hrvatske, u skladu sa svojim humanitarnim mandatom i osnovnim načelima, provodi programe pomoći i zaštite tražitelja međunarodne zaštite i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, i drugim migrantima u potrebi, u suradnji i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), te drugih nadležnih institucija i udruga civilnog društva.

Osnovu za rad Crvenog križa s tražiteljima međunarodne zaštite i osobama pod međunarodnom  i privremenom zaštitom i drugim migrantima u potrebi donose osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Migracijska politika Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.Kao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ naglašava važnost osiguravanju pristupa i pružanju humanitarne pomoći svim ranjivim skupinama migranata, bez obzira na njihov status, poštujući njihovo dostojanstvo i pravo na različitost, te potičući njihovo socijalno uključivanje i integraciju u društvo.

U Službi za zaštitu migranata ustrojena su tri odjela: Odjel za pomoć migrantima, tražiteljima azila i raseljenim osobama, Odjel za integraciju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i Odjel za programe prevencije trgovanja ljudima i psihosocijalnu podršku.
 
 

Vezane vijesti

Projekt Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih izbjeglica
06.03.2018.
Hrvatski Crveni križ započeo je provedbu projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih izbjeglica“ (Action of Red Cross for integration of reallocated and resettled persons – ARCI), financiranog iz Fonda za azil, integraciju i migraciju (AMIF) Europske unije
Tražitelji azila oduševljeni samoborskim fašnikom
12.02.2018.
Tražitelji međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu zajedno sa djelatnicima HCK sudjelovali su na ovogodišnjem fašniku u Samoboru.
U Ženevi se održava prva sjednica Glavnog odbora IFRC-a, sudjeluje i HCK
02.02.2018.
U tijeku je prva sjednica Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, nakon izbora održanih u studenom prošle godine, kad je u to tijelo izabran i Hrvatski Crveni križ.
HCK educirao studente o radu s tražiteljima azila i žrtvama trgovanja ljudima
31.01.2018.
Djelatnici Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa održali su predavanje o radu Hrvatskog Crvenog križa u podršci tražiteljima međunarodne zaštite, osobama pod međunarodnom zaštitom i žrtvama trgovanja ljudima.
Papa Franjo susreo se i s izvršnim predsjednikom HCK
29.01.2018.
Papa Franjo primio je u Vatikanu predstavnike Crvenog križa iz cijeloga svijeta. Sa Svetim Ocem susreo se i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.
Kontakt
Selma Ilić