Na velikoj logističkoj konferenciji u Dubaiju sudjeluje i Hrvatski Crveni križ

05.03.2024.
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt sudjelovao je na panelu na temu Suradnje između nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji je održan u sklopu velike konferencije na temu logistike koja se održava u Dubaiju od 4. do 7. ožujka.

Velika konferencija pod nazivom „Red Cross Red Crescent Global Supply Chain Conference“ (Konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na temu globalnog opskrbnog lanca) okupila je 100-tinjak predstavnika nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnog odbora Crvenog križa te predstavnika partnerskih humanitarnih organizacija, partnera iz korporativnog sektora, kao i predstavnika akademske zajednice.



Konferencija je organizirana kako bi sudionici imali priliku razmijeniti iskustva, primjere dobre prakse, ali i raspraviti o novim inovativnim rješenjima koja mogu doprinijeti osiguravanju pravovremene i učinkovite humanitarne pomoći.

Jedan od panela održanih tijekom konferencije bio je fokusiran na primjere uspješne suradnje između nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt na panelu je govorio o suradnji nacionalnih društava koja su članovi neformalne Mreže „Susjedi pomažu prvi“ osnovane 2017. godine u Zagrebu na inicijativu Hrvatskog Crvenog križa. Prvobitna zamisao Mreže bila je još više povezati nacionalna društva iz područja centralne i jugoistočne Europe, ali se s godinama Mreža proširila i obuhvatila veće geografsko područje (sve do Španjolske na zapadu, Turske na jugoistoku i Poljske na sjeveru) te danas broji ukupno 18 nacionalnih društava.



R. Markt je govorio o iskustvima suradnje tijekom proteklih godina s posebnim osvrtom na suradnju ostvarenu u sklopu projekta XStock čiji je cilj bio jačanje prekogranične suradnje i priprema za odgovor na krizne situacije kroz zajedničko upravljanje zalihama dobara za krizne situacije.