Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa u petinjskom mimohodu na obilježavanju 3. godišnjice potresa

29.12.2023.
Na treću godišnjicu razornog potresa koji je pogodio grad Petrinju i okolicu te uništio većinu grada i odnio dva ljudska života, održan je mimohod od Mosta volontera do glavnog gradskog trga kako bi se odala počast tragično preminulima. Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i volonteri iz Primorsko goranske županije, iz grada Delnica ( Marina i Bojan) odali su počast i prisjetili se događaja tih dana. Hrvatski crveni križ i danas pomaže stanovništvu Petrinje i okolice koji i dalje osjećaju posljedice tih nemilih događaja.


 
Dosad je Hrvatski Crveni križ stanovništvu stradalom u potresu podijelio oko 2000 tona hrane, preko 1000 tisuća litara vode, više od 550 tona higijenskih potrepština. Osim podjele humanitarne pomoći, posebno educirani timovi redovito provode aktivnosti asanacije bunara. Projekt vrijedan 200.000 eura, koji je Hrvatski Crveni križ realizirao uz financijsku podršku Zaklade Coca-Cola, omogućio je asanaciju više od tisuću bunara na području Sisačko-moslavačke županije u protekle tri godine.


Gradska društva Crvenog križa Glina, Hrvatska Kostajnica, Petrinja i Sisak organizirala su i brojna događanja tijekom 2023.godine od edukacija do podjele paketa pomoći  najugroženijima. Gradska društva uspješno provode ili su provela projekte financirane sredstvima Europske unije.

U sklopu projekta „Za djetinjstvo s osmijehom“ Hrvatski Crveni križ osigurao je poklone za 2.500 djece koja žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.  U Sisačko moslavačkoj županiji podijeljeno je 1051 poklon paketa za djecu uoči božićnih blagdana.

Hrvatski Crveni križ je od početka odgovora na potres u Sisačko-moslavačkoj županiji pružio ukupno 26 481 uslugu psihosocijalne podrške na području Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice. Posebna pažnja usmjerena je na najranjivije skupine, osobe smještene u organiziranim smještajima te starije stanovništvo u teško dostupnim i izoliranim područjima.


Individualna i grupna psihosocijalna podrška kontinuirano se pružala osobama koje su pokazivale teškoće u nošenju sa situacijom ili su imale poteškoće mentalnog zdravlja. Za posebno ranjive skupine kao što su djeca, osobe nižeg socio-ekonomskog statusa, osobe koje žive same i u izolaciji, osobe s kroničnim bolestima te osobe starije životne dobi organizirane su aktivnosti usmjerene pomoći u oporavku, povratu osjećaja sigurnosti i kontrole u životu, međusobnom povezivanju te usmjeravanju prema budućnosti. Osim toga, organizirale su se različite edukativne, rekreativne i kreativne  radionice koje su omogućavale stjecanje novih vještina i znanja, povećavale osjećaj sigurnosti i pripadanja te omogućavale sudionicima razmjenu iskustava i međusobno pružanje podrške. Aktivnosti usmjerene na djecu provodile su se u suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama i knjižnicama.