Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježen u Kutini

19.10.2023.
Dana 18. listopada 2023. godine, u suradnji Hrvatskog Crvenog križa i Policijske postaje Kutina, na prostoru kutinske Gradske tržnice obilježen je Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima. Isti se obilježava od 2007. godine na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta.



Osim prevencije, cilj ove zajedničke aktivnosti je podizanje razine znanja i svijesti zajednice o navedenoj temi. Hrvatskom Crvenom križu i djelatnicima PP Kutina, na aktivnosti su se pridružili i korisnici Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, a s kojima Hrvatski Crveni križ svakodnevno provodi socijalne aktivnosti u Prihvatilištu.



Trgovanje ljudima smatra se najprofitabilnijom i brzorastućom ilegalnom industrijom, te je jedan od najvećih zločina našeg doba kojim se čine brojne povrede ljudskih prava. Iako se najčešće iskorištavaju najranjiviji, žrtvom može postati svatko od nas bez obzira na razinu obrazovanja, spol, dob ili nacionalnost.

Što je trgovanje ljudima i kako Hrvatski Crveni križ može pomoći?
 
Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.