U pogođenim županijama i dalje se osjete posljedice snažnog nevremena

07.08.2023.
Mještani s područja Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije te Grada Zagreba, još se uvijek nose s posljedicama strašnog nevremena koje je odnijelo ljudske živote i prouzročilo veliku materijalnu štetu.
 
Podršku stanovništvu pružaju društva Crvenoga križa, ali i Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa koji je na teren poslao ukupno 150 uređaja za isušivanje prostora. U pomoć je priskočio i Mađarski Crveni križ koji je za potrebe isušivanja pogođenih kućanstava posudio Hrvatskom Crvenom križu svojih 37 isušivača, a koji su upućeni na vinkovačko područje.


 
Stradalom stanovništvu Crveni križ osigurao je i 12 tona sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora koji su podijeljeni pogođenim kućanstvima. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju nužna su kako bi se prevenirale potencijalne zdravstvene tegobe.
 
Iako su djelatnici i volonteri društava Crvenoga križa u svakodnevnom kontaktu s pogođenim stanovništvom, Hrvatski Crveni križ nastoji za sve osigurati i psihosocijalnu podršku, ponajviše putem društvenih mreža i internetskih stranica, ali i informativnih letaka. Ukoliko se ukaže potreba za intenzivniju podršku, na teren će biti upućeni timovi Crvenoga križa.
 
Svima onima koji osjećaju mentalne posljedice od oluja i nevremena, pomoći može prigodni tekst na ovoj poveznici.



 Svjestan dugotrajnih potreba koje će postojati na pojedinim pogođenim područjima, Hrvatski Crveni križ nastavit će pratiti potrebe te u skladu s mogućnostima pružati pomoć pogođenom stanovništvu u okviru aktivnosti koje provodi u sličnim situacijama.