Svjetski dan prevencije utapanja – 25. srpnja

25.07.2023.
Diljem svijeta 25. srpnja po treći puta obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Glavna  skupština Ujedinjenih naroda usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Ovaj značajni dan obilježava i Hrvatski Crveni križ i to zanimljivim događanjima u Opatiji, kao i osvjetljavanjem značajnih objekata u plavoj boji. Naime, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske prepoznatljivi objekti i građevine bit će osvjetljeni plavom bojom kako bi se i na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji svijetlit će sljedeći objekti (od okvirno 21 sat navečer pa tijekom cijele noći):
- Osijek – viseći pješački most
- Pula – veliki rotor na ulazu u grad i dizalice brodogradilišta Uljanik
- Varaždin – vodotoranj
- Vukovar – vodotoranj
- Zagreb – fontane i vodeni zid kod Nacionalne i sveučilište knjižnice.

Utapanje je javnozdravstveno pitanje kojemu se globalno treba posvetiti znatno više pozornosti, a taj primjer treba slijediti i Hrvatska. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba. Većina tih smrti može se spriječiti putem jednostavnih rješenja kao što su postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom i brigom za djecu, podučavanje plivanja, kodova sigurnosti na vodi i vještina spašavanja te osposobljavanje i zapošljavanje spasioca na kupalištima.

Utapanje nema jedan uzrok, kao niti samo jedno rješenje, ali može se spriječiti. Upravo zato Svjetska zdravstvena organizacija traži od zemalja i partnera da se angažiraju u globalnoj akciji prevencije utapanja.

„Glavna je poruka ove godine – Učini jednu stvar! To znači da svatko od nas – i mi kao pojedinci, ali i zajednice – može učiniti nešto kako bi spriječio utapanje. Možete, primjerice, naučiti plivati ili se pobrinuti da vaši voljeni znaju plivati. Savjet možda djeluje smiješno, ali u Hrvatskoj koja je mediteranska zemlja, puno djece ne zna plivati – na istoku zemlje njih čak 60 posto“, poručuje Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

Dodaje kako je važno razvijati nove politike i strategije te neprestano ulagati u prevenciju utapanja: „Iznimno je važno da se vlade zemalja, kao i sve organizacije i tvrtke, uključe u rješavanje ovoga problema jer to nije nešto što se događa drugima, to se može dogoditi svakome od nas.“
Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.