Svjetski dan djece: Osigurajmo najmlađima bezbrižno djetinjstvo ispunjeno ljubavlju!

20.11.2023.
Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Danas slavimo neizmjeran dar radosti, smijeha i nade koji djeca donose u naše živote. Svjetski dan djece podsjeća nas na važnost brige, zaštite i pružanja ljubavi najmlađima među nama.



Djeca su naša budućnost, izvor inspiracije i snage koja će oblikovati svijet sutrašnjice. Stoga, danas se prisjetimo obaveze koju imamo prema svakom djetetu - pravo na sreću, obrazovanje, igru i sigurnost.

Hrvatski Crveni križ diljem Hrvatske provodi čitav niz aktivnosti namijenjenih djeci. Poseban je naglasak stavljen na publikacije i edukacije sa željom da se kroz različite materijale i platforme djeci približe humane vrednote.

Među ostalim, Hrvatski Crveni križ provodi vrijedan projekt pod nazivom Sigurnije škole i vrtići. Cilj projekta Sigurnije škole i vrtići je poboljšati znanja i ojačati kompetencije učenika u osnovnim školama i djece u vrtićima te njihovih učitelja i odgojitelja za teme pripreme za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u školama i vrtićima.



Platforma je prvenstveno namijenjena učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima te drugim zainteresiranim skupinama npr. djeci i roditeljima. Na platformi su dostupne informacije, prezentacije, upitnici, te prijedlozi aktivnosti i radionice s uputama za izvođenje i popratnim radnim listovima.

U programu Sigurniji vrtići i škole dosad je sudjelovalo 30.000 djece i 2.000 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 289 dječjih vrtića i 114 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Cilj je da se programu pridruže sve škole i svi vrtići.

Djeca danas odrastaju izazovnim vremenima i zadaća je cjelokupne zajednice pomoći im u snalaženju s neprestanim promjenama kako bi mogli izrasti u odgovorne i vrijedne ljude.