Poplave i dalje prijete, Crveni križ pomaže evakuiranim osobama

08.08.2023.
09.08.2023.

Timovi Crvenoga križa i danas pružaju pomoć evakuiranom stanovništvu s području općina Drnje i Sigetec. Evakuirane osobe smještene su na dvije lokacije i to u školskim dvoranama. Ekipe koprivničkog Crvenog križa za sve njih osigurali su pakete higijene i hranu, kao i posteljinu te madrace.



Situacija se neprestano pomno prati te će timovi, ako se za to pokaže potreba, biti spremni reagirati i pružiti pomoć ljudima.



 
08.08.2023.

Sjever Hrvatske i dalje se bori s nabujalim rijekama Dravom i Murom. Noć je posebno bila teška u Podravini, a mještani općine Drnja evakuirani su. U pomoć su im priskočili timovi Gradskog društva Crvenoga križa Koprivnica koji su im podijelili higijenske potrepštine.



Postoji potreba i za odjećom pa je koprivnički Crveni križ uputio poziv svima koji mogu, da doniraju ljetnu odjeću za djecu i odrasle. Odjeću je potrebno odnijeti u prostor Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.



Timovi Crvenoga križa na područjima na kojima već danima prijete poplave, u stanju su pripravnosti od četvrtka, a aktivnosti je bilo i tijekom vikenda.



Naime, interventni tim za spašavanje na vodi Crvenoga križa Zagreb  po dojavi centra 112, a u suradnji s Državnom intervencijskom postrojbom civilne zaštite spasio je dvije osobe koje su se upustile u vožnju automobilom kroz vodu koja je nadirala oteretnim kanalom Sava-Odra na samom izlazu u Odransko Polje. Osobe su pronađene u dobrom stanju i prevezene su kući.



Tijekom vikenda aktivni su bili i timovi Crvenoga križa Zaprešić koji su pripremali tople obroke za pripadnike sustava Civilne zaštite angažirane na prevenciji i sanaciji posljedica visokih voda.

Tijekom jučerašnjega dana Hrvatski Crveni križ i Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije poslali su isušivače na zaprešićko područje, odnosno za potrebe mještana općine Brdovec čiji su objekti oštećeni u poplavi.



Iako meteorolozi najavljuju stabiliziranje vremenskih prilika, timovi Crvenoga križa ostat će u stanju pripravnosti dok se situacija ne normalizira.Otpornost pojedinaca i zajednice u okolnostima poplave u velikoj mjeri ovisi o dobroj pripremljenosti, a na ovoj poveznici možete pronaći upute što činiti prije, za vrijeme i nakon poplava.