Po prvi puta Hrvatski Crveni križ organizira izložbu kojom odaje počast sestrinstvu

01.12.2023.
U povodu Međunarodnog dana volontera, Hrvatski Crveni križ organizira izložbu pod nazivom „Put humanosti“. „Ovo je prvi puta da Hrvatski Crveni križ organizira izložbu kojom odaje počast sestrinstvu, osobito volonterki Crvenoga križa Štefaniji Papailiopulos“, pojašnjava Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa.

Medicinska sestra Štefanija Papailiopulos ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskom sestrinstvu i zdravstvu općenito, posebno ističući se svojim predanim radom u ruralnim zajednicama diljem Hrvatske. Rođena 1885. godine u obitelji Breitwieser u Lipiku, Štefanija je od ranog djetinjstva pokazivala interes za pomaganje drugima, pod snažnim utjecajem očeva, liječničkog poziva.

Životni put sestre Štefanije postao je iznimno značajan tijekom Prvog svjetskog rata, kada se dobrovoljno prijavila kao volonterka u bolnicu Crvenog križa u Lipiku. Za svoj požrtvovan rad, nagrađena je Srebrnom počasnom medaljom Crvenog križa 1916. godine. Dobila je  Rockefellerovu stipendiju i otišla je na usavršavanje u Kanadu 1925. godine.

Povratak u Hrvatsku označio je početak higijensko-domaćinskih tečajeva u ruralnim područjima. Prvi tečaj održan je u Mraclinu 1926. godine, a usmjeren je bio na mlade žene domaćice s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj pripremi hrane i održavanju higijene kuhinje. Štefanijini tečajevi, prilagođeni lokalnim običajima, postali su temelj zdravog života u ruralnim zajednicama.

Njezin nevjerojatan entuzijazam prenio se na druge medicinske sestre, stvarajući tim koji je podizao svijest o zdravlju stanovništva. Sestre Štefanije održavale su zimske tečajeve diljem Hrvatske, obučavajući tisuće žena. Njezin rad nije prošao nezapaženo, a 1933. godine Međunarodni odbor Crvenog križa dodijelio joj je prestižnu medalju "Florence Nightingale" za iznimni volonterski rad tijekom Prvog svjetskog rata i predanost zdravstvenom prosvjećivanju.

Sestra Štefanija Papailiopulos preminula je 1958. godine u Zagrebu, ali njezino nasljeđe nastavlja živjeti kroz medicinske sestre koje je nadahnula. Njezin duh i entuzijazam za poboljšanjem zdravstvene svijesti ruralnih zajednica ostaju izvor inspiracije za buduće generacije.

„Ova izložba, posvećena sestri Štefaniji Papailiopulos, ističe njezin izniman doprinos humanosti i sestrinstvu, čime je obogatila živote ljudi u ruralnim područjima Hrvatske. Štefanijino nasljeđe predstavlja trajno podsjećanje na važnost predanosti i humanosti u zdravstvu“, zaključuje Pinjagić Telak.

Izložba će biti otvorena u utorak, 5. prosinca u 18 i 30 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, Ulica Crvenog križa 14. Izložba će biti otvorena do 20. prosinca.