Održana 2. Nacionalna vježba specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima

08.10.2023.
Tijekom vikenda je na zagrebačkom Jarunu održana druga Nacionalna vježba specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima Hrvatskog Crvenog križa. Na vježbi je sudjelovalo 40 sudionika iz cijele Hrvatske.



U subotu, 7. listopada održano je postrojavanje pripadnika specijalističkih interventnih timova Hrvatskog Crvenog križa i demonstracija operativnih sposobnosti Hrvatskog Crvenog križa za spašavanje u kriznim situacijama na vodi. Svečanom postrojavanju prisustvovali su Damir Gašparović, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, Damir Sladin, izaslanik glavnog ravnatelja policije i glavni voditelj Antiterorističke jedinice Lučko, Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Kosta Kostanjević, ravnatelj Ustanove upravljanje sportskim objektima grada Zagreba, te predstavnici društava Hrvatskog Crvenog križa.



Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt prilikom obraćanja je istaknuo: „Svjedoci smo sve ekstremnijih, klimatskih i vodnih pojava na koje možemo odgovoriti samo pripravnošću i sposobnošću djelovanja u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Hrvatski Crveni križ intenzivno radi na razvoju znanja i tehničkih kapaciteta za spašavanje na vodi s ciljem podizanja spremnosti za učinkoviti odgovor na sve veće izazove današnjice. Cilj je što brže i što učinkovitije, a nadasve što sigurnije djelovati u spašavanju, kako prema unesrećenima, tako i vodeći brigu o sigurnosti spasioca.“



Na vježbi pripadnici specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima Hrvatskog Crvenog križa uvježbavali su spašavanje osoba iz rijeke i jezera; evakuaciju i transport osoba iz poplavljenih objekata; spašavanje osoba iz rijeke pomoću specijalističkih plovila, spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale te potražne akcije traganja i spašavanja na rijeci i jezeru.



Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa redovito školuje spasioce na vodi, te aktivno radi na uspostavi mreže spasilačkih postaja na otvorenim vodama, na kojima školovani spasioci stječu praktično iskustvo u spašavanju iz vode. S ciljem pripreme spasilaca na spašavanje iz vode u otežanim uvjetima, unutar Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, provodi se edukacija za spašavanje života iz vode u otežanim uvjetima. Edukacija je namijenjena spasiocima sa važećim uvjerenjem za spašavanje na otvorenim vodama i minimalno 2 godine iskustva rada u spasilačkoj službi.