Obilježavamo 70. obljetnicu dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj!

23.10.2023.
Ove godine obilježavamo 70. godišnjicu dobrovoljnog davanja krvi. Prva akcija darivanja krvi u Republici Hrvatskoj prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Do tada je postojalo plaćeno i/ili obiteljsko-prijateljsko darivanje krvi.

Od 1953. godine Hrvatski Crveni križ kao glavni promotor i organizator darivanja krvi u Hrvatskoj vodi posebnu skrb o dobrovoljnim davateljima krvi, koji su ujedno i njegovi članovi, upisuje ih u evidenciju te brine o jedinstvenom sustavu priznanja. Poticanje i organiziranje novih, kao i zadržavanje postojećih darivatelja krvi jedna je od najvažnijih zadaća profesionalnog osoblja i dobro osposobljenih volontera Crvenog križa koji rade na promicanju i motiviranju stanovništva za darivanje krvi.  

U većini zemalja u svijetu djelatnost davalaštva krvi  povjerena je Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu.

Dobrovoljno, anonimno, besplatno i solidarno darivanje krvi početak je i osnova čitave transfuzijske medicine. Anonimnost i solidarnost darivatelja krvi omogućile su stvaranje pričuva krvnih pripravaka koji moraju biti na raspolaganju kad zatrebaju bolesniku.

Dobrovoljnost i besplatnost bitno utječu na sigurnost transfuzijskog liječenja, jer su humanitarni i altruistični razlozi odlučujući u odluci o darivanju krvi. Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

Gradska i općinska društva Hrvatskog Crvenog križa surađuju s transfuzijskim službama i organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi prema mjestima rada i školovanja te prema mjestu stanovanja. Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na davanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i slično. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davalaštva putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države.

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek - davatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

70. obljetnicu darivanja krvi u RH, ali i 145. obljetnicu postojanja i 30. obljetnicu samostalnosti Hrvatskog Crvenog križa obilježit ćemo u Zadru 25. listopada. Slavljenička akcija darivanja krvi bit će održana u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu u vremenu od 8 do 11 sati.

U povodu 70. obljetnice darivanja krvi u RH snimljena je i milenijska fotografija, autora Šime Strikomana. Za fotografiju je poziralo 1.300 učenika srednjih škola iz Zadra koji su svojim tijelom napravili kapljicu krvi.

Pogledajte prigodni spot