Mladi darivatelji krvi: Darujemo krv jer želimo spašavati živote!

25.10.2021.
Diljem Hrvatske na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a u organizaciji društava Crvenoga križa,  uručena su priznanja i zahvalnice višestrukim darivateljicama i darivateljima krvi. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi prilika je da se tim ljudima iskaže zahvalnost za njihovu humanost i plemenitost jer upravo njihova krv spašava živote i zdravlje.



Uz svečanosti, organizirane su i brojne akcije darivanja krvi. Posebnu pozornost privukla je ona organizirana u Osijeku, točnije u srednjoj Medicinskoj školi. Naime, u posljednje dvije godine primjetan je nešto manji odaziv mladih darivatelja krvi, a razlog za to je pandemija i nemogućnost organiziranja akcija darivanja s maturantima.



Upravo za to veseli vidjeti velik broj 18-godišnjaka koji po prvi puta daruju krv. Na pitanje zašto to čine, složno odgovaraju: „Nama nije neki problem, ne traje dugo i ne boli, a doslovno čovjeku u potrebi može spasiti život.“



Njihov odaziv akciji posebno je pohvalio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić: „Ima li išta ljepše od obilježavanja punoljetnosti darivanjem krvi? Nema! Predivno je vidjeti ovu mladost koja razumije važnost plemenitosti i humanosti.“



Poticanje mladih na darivanje krvi iznimno je važno s obzirom na to da je trenutno populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj nešto starija. „Ako želimo i dalje biti samodostatni i imati krvi kad god je potrebna da bi se spasio život ili zdravlje, onda svi zajedno moramo poticati mlade da postanu darivatelji krvi. Mi nismo svjesni koliko je to važno jer se nismo našli u situaciji da nam nedostaje krvi“, poručio je dr. Jelić.



Unatoč pandemiji, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima u akcijama darivanja tijekom vrlo izazovne 2020. godine prikupio je 142 265 doza krvi od ukupno 176 938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine. Pandemija je ipak ostavila traga  jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi.