Ljetne aktivnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji

25.08.2022.
U Sisačko-moslavačkoj županiji timovi Crvenoga križa i dalje su prisutni na potresom pogođenom području i pružaju pomoć stanovništvu. Redovito se dijeli humanitarna pomoć, pruža se psihosocijalna podrška, dok posebno educirani timovi provode aktivnosti čišćenja bunara.
Hrvatski Crveni križ dosad je stanovništvu stradalom u potresu podijelio 1.462 tone hrane, 839.513 litara vode, više od 365.500 kilograma artikala za osobnu higijenu, više 212 tona odjeće, 124 agregata te 9.827 paketa dječje hrane i opreme.

Ekipe Hrvatskog Crvenog križa specijalizirane za asanaciju bunara dosad su očistile 1.209 bunara na području Sisačko-moslavačke županije. Ova je aktivnost izuzetno važna jer se ljudima na ovaj način osigurava čista voda.



U Sisačko-moslavačkoj županiji od prvoga dana Hrvatski Crveni križ provodi program psihosocijalne podrške s ciljem osnaživanja osoba za nošenje sa stresnom situacijom i jačanja otpornosti pojedinaca, obitelji i zajednica pogođenih katastrofom s posebnom pažnjom usmjerenom na ranjive skupine. Psihosocijalna podrška (individualna i grupna) pružena je 23.226 puta korisnicima kontejnerskih naselja i ljudima koji žive u svojim domovima na područjima gradova i sela koje obilaze mobilni timovi.



Tijekom ljetnih mjeseci gradska društva Crvenog križa Glina, Hrvatska Kostajnica, Petrinja i Sisak organizirala su i brojna javna događanja u sklopu aktivnosti psihosocijalne podrške. Mlađoj populaciji posvećena je dodatna pažnja provedbom različitih radionica i čitanjem priča, a obilježavanjem važnih datuma poput Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja i Svjetskog dana darivatelja krvi, 14. lipnja djeca su imala priliku naučiti nešto novo i pritom se dobro zabaviti.

Starije članove zajednice koji su smješteni u kontejnerska naselja, domove za starije osobe i Lječilište i hotel Topusko volonteri Crvenog križa iz Hrvatske i inozemstva uveseljavali su kroz igranje društvenih igara i kreativne radionice. Kulinarske radionice, pečenje vafla i palačinki posebno je razveselilo stanovnike kontejnerskih naselja u Petrinji.



S obzirom da stanovnici stradalih područja nemaju priliku za odlazak u kino, Hrvatski Crveni križ drugu je godinu zaredom organizirao putujuće Ljetno kino gdje su stanovnici Gline, Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Siska imali priliku sudjelovati na 8 projekcija animiranih i igranih filmova. Ljetno kino okupilo je više od 1.500 odraslih osoba i djece, a prije svake projekcije organizirane su kreativne i sportske radionice s djecom.

Hrvatski Crveni križ nastavlja s provedbom aktivnosti na području Sisačko-moslavačke županije.