Dvodnevni državni stručni skup pod nazivom „Centri humanosti u odgojno obrazovnim ustanovama“

05.04.2023.
U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici započeo je dvodnevni državni stručni skup pod nazivom „Centri humanosti u odgojno obrazovnim ustanovama“ organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u sklopu projekta „Kutić humanosti“, a koji Hrvatski Crveni križ provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Ciciban iz Bjelovara, Dječjim vrtićem Videk iz Brdovca, Dječjim vrtićem Botinec iz Zagreba i društvima Crvenog križa s područja djelovanja navedeni vrtića.



Stručni skup pozdravnim je riječima otvorila zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, Marina Pinjagić Telak , nakon čega se prisutnima obratila i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Stručni skupu nazočili su i predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Igor Rukljača, načelnik Sektora za rani predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, predstavnica Grada Zagreba- Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Snježana Bačić, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnateljica Nacionalne sveučilišne knjižnice dr.sc. Ivanka Stričević, ravnatelji društava Crvenog križa koji su projektni partneri te mnogi drugi gosti, suradnici, predavači i praktičari.



Na stručnom skupu sudjeluje više od 1200 osoba – online i uživo. Ovakav velik odaziv pokazuje važnost progovaranja o temi volonterstva i humanitarnog rada te prepoznavanja potrebe za stjecanjem novih znanja i vještina u svrhu poticanja odgojno obrazovnih ustanova  u smjeru solidarnosti i razvoja humanih vrijednosti od najranije dobi.



O djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u okviru predškolskog odgoja i obrazovanja te važnosti odgoja za volontiranje od najranije dobi na početku stručnog skupa govorila je voditeljica Službe za rad s mladima, volonterima i Škole HCK Ivana Zadražil Vorberger, nakon čega je projekt „Kutić humanosti“ predstavila voditeljica Škole HCK Helena Hrebinec Vukušić.



Mr.sc. Andreje Silić, viša savjetnice za predškolski odgoj Agencije za odgoj i obrazovanje predstavila je Smjernice za stvaranje „Centara humanosti“ tj. smjernice za stvaranje poticajnog okruženja za humanitarni razvoj djece i odgoj za volontiranje sa svrhom poticanja društvene svijesti i solidarnosti uz poštivanje različitosti i tolerancije te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva razvijene u sklopu projekta.



Adrijana Višnjić Jevtić docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu  govorila je o pravima djeteta i važnosti participacije i suradnje s djetetom u odgojno -obrazovnom procesu. Doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli,  ukazala je na važnost odgoja za humane vrednote i volontiranje od najranije dobi dok je Željka Požgaj, mag. praes. educ,, ravnateljica Dječjeg vrtića Medveščak stavila naglasak na ulogu ravnatelja u kreiranju Centara humanosti u odgojno-obrazovnim ustanovama.



Ljerka Pukec, odgojiteljica savjetnica u Dječjem vrtiću Milana Sachsa u Zagrebu, ujedno i autorica slikovnice „Drvo dobrih djela“ izrađene u sklopu projekta, istu će predstaviti sudionicima projekta, te će potom dr.sc. Ivana Visković, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu, Odsjek za rani i predškolski odgoj i obrazovanje ukazati na njene pedagoške aspekte i vrijednosti u kontekstu suvremenog predškolskog kurikuluma.



Drugi dan posvećen je prije svega projektnim partnerima koji su kreiranjem niza humanitarnih aktivnosti i aktivnosti odgoja za volontiranje omogućili oživljavanje ideje „Kutića humanosti“ te koji su kroz primjere dobre prakse praktičarima pružili ideje i smjernice za daljnji nastavak i širenje projekta. Izlagali su mr.sc. Branka Biketa Caktaš iz vrtića Ciciban u Bjelovaru, Dina Rendulić, ravnateljica vrtića  Videk u Brdovcu te Bojan Branislavljević psiholog iz Dječjeg vrtića Botinec u Zagrebu. U aktivnosti humanitarnog karaktera uključili su 392 djece, 44 djelatnika dječjih vrtića i više od 15 djelatnika i volontera društava Crvenog križa.



Državni skup je praktičarima pružio teoretsko uporište za kreiranje Centara humanosti i življenje humanih vrijednosti u svim matičnim i područnim vrtićima u Republici Hrvatskoj kojima su i dostavljeni u sklopu projekta izrađeni edukativni materijali – letak, smjernice za stvaranje Centara humanosti, slikovnica „Drvo dobrih djela“  i Kalendar dobrih djela kao poticaj na odgoj za humanost od malih nogu.