Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan mladih

11.08.2023.
Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. kolovoza.

Mladi su uključeni u gotovo sve aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa i predstavljaju okosnicu volontera.

Mlade Hrvatskog Crvenog križa danas čine članovi do 30 godina starosti (učenici, studenti i mladi građani) koji djeluju u skladu s načelima Crvenog križa, Statutom Hrvatskog Crvenog križa i Pravilnikom o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa. Mladi Hrvatskog Crvenog križa dijele se na: podmladak (djeca do završetka osnovne škole) i mlade osobe (od završetka osnovne škole do navršenih 30 godina života). Aktivnosti za mlade i s mladima provode se pri društvima Crvenog križa, ali i u osnovnim i srednjim školama, vrtićima te fakultetima, pri raznim udrugama i institucijama.



Mladi Hrvatskog Crvenog križa aktivno sudjeluju, uključuju se i umrežavaju i na nacionalnoj i međunarodnoj razini i općenito predstavljaju pokretačku snagu i neizostavni su partneri u ostvarivanju humanitarnih ciljeva i izgradnji boljeg i humanijeg svijeta.
Ovdje možete pročitati Polugodišnje izvješće o radu Mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Uključenost mladih na međunarodnoj razini donosi pozitivne promjene, nova iskustva i vještine, znanja i inovacije, a istovremeno nudi priliku za predstavljane rada mladih, ali i naše zemlje u inozemstvu.



Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, koristimo priliku kako bismo skrenuli pažnju na dokument usvojen na međunarodnom sastanku na kojemu su sudjelovali i predstavnici mladih Hrvatskog Crvenog križa.
U travnju je održan XXV. Europski sastanak mladih (EYCM) u Bragi, Portugal, gdje se okupilo preko 60 mladih sudionika iz 37 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Sudionici sastanka raspravljali su o novim prioritetima. Svjesni globalnih trendova i regije u kojoj djeluju, a imajući na umu Obveze iz Tbilisija (završni dokument posljednje Europske regionalne konferencije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca održane u Tbilisiju, Gruzija 2022. godine), mladi su pripremili dokument koji daje glas viziji Europske i srednjoazijske mreže mladih i koji poziva na bližu suradnju između različitih nacionalnih i međunarodnih aktera unutar i izvan Pokreta.



Mladi su Deklaracijom iz Brage identificirali nove prioritete koji se tiču: jačanja Mreže, uključivanja mladih i zagovaranja mladih.

Na sastanku je predstavljen i novi Koordinacijski odbor koji će predstavljati i koordinirati radom Mreže u razdoblju od 2023. do 2025. godine, a čine ga:
  1. Lucia Chocarro, Španjolski Crveni križ – predsjednica
  2. Sofia Lopes, Portugalski Crveni križ – potpredsjednica
  3. Ani Gevorgyan, Armenski Crveni križ
  4. Antrea Kyriakidou, Ciparski Crveni križ
  5. Hannah Gregor, Francuski Crveni križ
  6. Luka Mandi, Crveni križ Srbije
  7. Stefan Lopatić, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.


Također, na sastanku je predstavljeno Izvješće Koordinacijskog odbora o radu od 2021. do 2023. godine, kojemu je mandat istekao, a čija je članica bila i bivša predsjednica Mladih Hrvatskog Crvenog križa Iva Vrebac.