​Svjetski tjedan cijepljenja, 24. - 30. travnja 2024. godine

22.04.2024.
Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski tjedan cijepljenja od 24. do 30. travnja s ciljem promicanja cijepljenja svih dobnih skupina. Ovogodišnjim sloganom „Spašavanje života cijepljenjem“ (engl. Saving lives through immunization) želi se skrenuti globalna pozornost na važnost redovitog cijepljenja i prihvaćanje cjepiva koja nas štite od mnogih zaraznih bolesti (primjerice tuberkuloza, ospice, hripavac, dječja paraliza).
 
Cijepljenje se smatra jednim od najuspješnijih zdravstvenih postignuća za zaštitu ljudskog zdravlja u 20. stoljeću. Dezinformacije o cjepivima i cijepljenju mogu postati prijetnja za razvoj zaraznih bolesti koje se mogu brzo širiti. Cijepljenje je osobito važna komponenta zdravstvene zaštite i jedno od najboljih ulaganja u primarnu prevenciju protiv zaraznih bolesti.
 
Općenito se smatra da je globalna pokrivenost cijepljenjem dobra, ali se „rutinska cijepljenja“ ne smiju zanemarivati. Uslijed pandemije COVID-19 redoviti cjepni obuhvati bili su smanjeni pa je 2022. godine bilo 20 milijuna djece koja nisu primila jedno ili više cjepiva. Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na potrebu nadoknade cijepljenja koja su propuštena ili odgođena jer je uočeno ponovno izbijanje nekih zaraznih bolesti koje su bile pod kontrolom (ospice, hripavac). Za razvoj dugotrajne zaštite potrebno je cijepljenje svim preporučenim dozama cjepiva u previđenom vremenskom razmaku.
 
Zahvaljujući cijepljenju, neke teške i smrtonosne bolesti potpuno su iskorijenjene, a neke su još samo iznimno rijetke. Svjetska zdravstvena organizacija poziva na ulaganja u programe cijepljenja i zaštitu od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Javnozdravstveni programi masovnog cijepljenja u cijelom svijetu doveli su do kontrole zaraznih bolesti.
 
U Republici Hrvatskoj cijepljenje se provodi prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Narodne novine“ broj 79/2007, 113/2008, 43/2009, 130/2017, 114/2018, 47/2020, 134/2020, 143/2021) i prema Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti („Narodne novine“ broj 103/2013, 144/2020, 133/2022), na temelju kojeg se svake godine donose provedbeni programi obvezatnog cijepljenja i provedbeni programi za posebne skupine stanovništva i pojedince pod posebnim rizikom.
 
Cijepljenja se mogu se podijeliti na obvezatna (protiv tuberkuloze) i neobvezatna (protiv gripe), kao i na ona koja se obavljaju prije izloženosti uzročniku bolesti (ospice) ili nakon izloženosti uzročniku bolesti (bjesnoća zbog ugriza životinje).
 
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osigurava pomoć u nekim zemljama svijeta (primjerice Nepal) gdje su usluge cijepljenja ograničene, odlazeći u ruralna područja i pomažući zdravstvenom sustavu pri cijepljenju djece.