Ovdje možete pogledati detaljan program obilježavanja obljetnica Hrvatskog Crvenog križa

19.10.2023.
U Zadru je danas predstavljen program obilježavanja tri važne obljetnice Hrvatskog Crvenog križa - 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

„Pripremili smo cjelodnevni program koji će biti održan u Zadru 25. listopada, a Zadar smo odabrali jer je priča o Crvenom križu započela upravo u ovom gradu 1878. godine. Programom želimo odati počast našoj bogatoj povijesti i našim utemeljiteljima, ali želimo i proslaviti zajedno s građanima 70. obljetnicu darivanja krvi u Republici Hrvatskoj u organizaciji Crvenoga križa“, istaknula je danas na konferenciji za novinare Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa.



Napomenula je kako su ključnu ulogu u osnivanju Crvenoga križa imale žene: „Posebno želim naglasiti ulogu grofice Amelie Lantane Borelli koja je bila prva potpredsjednica i osnivačica Domoljubne gospojinske zadruge dalmatinske. To društvo zadarskih žena utemeljeno je prema zaključcima međunarodne konferencije u Ženevi na kojoj je osnovana međunarodna organizacija Crvenog križa i priznato je kao prva organizacija Crvenog križa na Balkanu. Kroz povijest žene su imale iznimno značajnu ulogu u Crvenom križu, a tako je i danas.“



Navedeno će pokazati i izložba  „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj“ o kojoj su danas govorili  autori izložbe Marijana Senkić - Klapan, v. d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar i Tomislav Blažević. Znanstvena knjižnica Zadar i Narodni muzej Zadar u svom bogatom fundusu čuvaju građu koja je povezana s osnivanjem i djelovanjem navedene udruge. Dio građe posuđen je iz arhive od strane Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa. „Humanost odnosno ljudskost ili čovječnost nalazi se u svima nama i utkana je kao živa baština u vrijednostima, uvjerenjima i načinima življenja koje nasljeđujemo od prošlih generacija, a koje koristimo za razumijevanje sadašnjosti te donošenje odluka za budućnost“, poručili su autori izložbe.



Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar izrazi je zadovoljstvo obilježavanjem važnih obljetnica u Zadru: „Iznimno me veseli što se ovo velike i važne obljetnice Hrvatskog Crvenog križa obilježavaju u Zadru, gradu u kojemu je sve i počelo. A još više me veseli što su reakcije ljudi i više nego pozitivne. Pozivam stoga sve Zadranke i Zadrane, ali i sve ostale koji nam se žele pridružiti u slavlju, da dođu i da zajednički slavimo i širimo ideju humanosti.“

Program obilježavanja možete pogledati u nastavku: