Nova šetnica u Krapini kao poticaj za usvajanje zdravih životnih navika

27.11.2023.
Krapina se može pohvaliti još jednom šetnicom koja je nastala u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a jedna od ključnih aktivnosti je „Hodanjem do zdravlja. Krapinska Šetnica prof. Ivana Vrencea koja je smještena u sjevernom djelu Krapine, duga je 2000 metara i cijelom duljinom postavljeno je 18 ploča s edukativno - zdravstvenim porukama. Vrijednost projekta je 1.752,75 eura.

„Prva šetnica u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Živjeti zdravo, postavljena je upravo u Krapini na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krapina još 2018. godine. Riječ je o Šetnici dobrovoljnih davatelja krvi dužine 900 metara u južnom dijelu grada Krapine. Reakcije građana bile su iznimno pozitivne. Ta prva šetnica imala je za cilj promicati zdrav stil života“, pojašnjava Davor Šimunović, ravnatelj krapinskog Crvenog križa.



Duž cijele šetnice postavljena je urbana oprema - klupe, košare za smeće, igrališta za djecu, vježbališta za odrasle, pa sve do SRC Podgora gdje su tereni za tenis, rukomet, košarku, nogometna igrališta s travom i umjetnom travom, a posađeni su i drvoredi javora i lovor višanja. To su mjesta gdje se brojna djeca i odrasli rekreativno ili profesionalno bave sportom, a upravo to i jest cilj otvaranja šetnica i svih ostalih aktivnosti u programu „Živjeti zdravo“.

„Mi smo imali inicijativu za postavljanje ploča jer one na neki način daju podršku ljudima u u uvođenju promjena u njihovim životima. Grad Krapina odobrio je postavljanje ploča te je pružio financijsku podršku, kao i Hrvatski Crveni križ i to u sklopu dva projekta“, ističe Šimunović.



Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj.
 
 Ključne poruke za zdrav život:

redovita tjelesna aktivnost poboljšava kvalitetu sna,
kad osjetite žeđ, već ste dehidrirali,
jeste li danas doručkovali ?;
krećite se na način koji vam odgovara i čini vas sretnim,
jedite kad ste gladni, a ne kad vam je dosadno,
učinite pravi korak, to ovisi samo o vama-vi to možete,
hodanje je čovjekov najbolji lijek,
svaki dan najbolje je izaći van,
jedite raznovrsnu, raznobojnu prehranu,
preskačite vijaču, a ne doručak !