Mladi Hrvatskog Crvenog križa obilježili Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada

13.10.2023.
Sa sve većim brojem katastrofa koje neprestano pogađaju svijet, pa tako i Hrvatsku, od iznimne je važnosti djecu od najmanjih nogu upoznavati sa sigurnim postupcima u izvanrednim situacijama. Upravo su iz tog razloga naši mladi i volonteri povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada na inicijativu Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa, tijekom ovoga tjedna proveli razne aktivnosti i radionice na temu pripreme za izvanredne situacije za one najmlađe.



Djeca su imala priliku naučiti koji je siguran postupak u slučaju potresa, kako se nositi sa stresom tijekom izvanredne situacije te su stekli vještine pružanja prve pomoći. Tijekom proteklog tjedna na radionicama diljem Hrvatske sudjelovalo je gotovo 1.000 djece, a provedba radionica će se nastaviti i u nadolazećim danima.



S obzirom na to da su djeca među najosjetljivijim i najranjivijim društvenim skupinama kada se dogodi katastrofa, mladi i volonteri Hrvatskog Crvenog križ kontinuirano promiču važnost sigurnosti i pripremljenosti djece i mladih na krizne situacije provedbom edukativnih radionica u osnovnim školama i vrtićima.



Provedene radionice izabrane su s edukativne platforme Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnija djeca“, koja nudi metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije o pripremi za izvanredne situacije, uključujući i temu prve pomoći, psihosocijalne podrške i općenite sigurnosti u školama i vrtićima.