Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa sudjelovao na panelu na temu kriznih situacija u Skoplju

17.10.2023.
U utorak, 17. listopada 2023. godine izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt sudjelovao je na panelu na temu „Modaliteti i mogućnosti za učinkovitiji odgovor u izvanrednim situacijama“ koji je Crveni križ Sjeverne Makedonije organizirao u Skoplju.



Ovom je prilikom izvršni predsjednik Markt govorio o važnosti regionalne suradnje nacionalnih društava Crvenog križa u području pripreme i odgovora na katastrofe kroz funkcionalnost mreže „Susjedi pomažu prvi“ koja je uspostavljena 2017. godine na inicijativu Hrvatskog Crvenog križa s ciljem bolje koordinacije i razmjene iskustava u području pripreme i odgovora na krizne situacije. Pritom se osvrnuo na suradnju između Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog križa Sjeverne Makedonije: „Suradnja između naših dvaju nacionalnih društava posebno je bila intenzivna tijekom migrantske krize 2015. i 2016. godine kad smo na dnevnoj bazi razmjenjivali informacije. Upravo nas je ta suradnja potaknula na osnivanje Mreže i još bolje definiranje načina na koji susjedna nacionalna društva mogu brže i bolje pomoći jedna drugima“.



Uz izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa sudionici panela kojeg je moderirao dekan Fakulteta sigurnosti u Skoplju prof. Nikola Dujovski bili su: ministar unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, zamjenik ministra obrazovanja i znanosti Agim Nuhiu, direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov i glavni tajnik Crvenog križa Republike Sjeverne Makedonije Sait Saiti.


 
Ovaj panel održan je u sklopu predstavljanja razvojne strategije Crvenog križa Sjeverne Makedonije pod nazivom „Transformacija – 28“. Osim navedenoga, održana je i panel diskusija na temu „Izgradnja zdravog i sigurnog društva i potreba za efikasnom mobilizacijom resursa za odgovor na suvremene humanitarne izazove“.

Foto 1 i 3: Crveni križ Republike Sjeverne Makedonije