Drva i štednjaci za starije osobe koje žive u teškim uvjetima

24.01.2024.
Programom ''Za dostojanstven život'' Hrvatski Crveni križ se i ove godine pobrinuo za toplinu u domovima starijih osoba u siromaštvu. Starijim osobama u dobi od 65 i više godina koje žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu, griju se na drva te nisu u mogućnosti samostalno podmiriti trošak nabave štednjaka na drva i/ili drva za ogrjev dodjeljivala su se materijalna sredstva s ciljem poboljšanja njihove kvalitete života kroz nabavu štednjaka na drva i/ili drva za ogrjev.

Sredstva su se prikupljala kroz donacije, a najvećim dijelom osigurana su sredstava donacija trgovačkog lanca Studenac, a koji je tijekom cijele protekle godine prikupljao sredstva putem Moj Studenac aplikacije.

Prikupljene donacije raspodijeljene su na 39 društava Hrvatskog Crvenog križa diljem Hrvatske, a koja su prethodno iskazala potrebe za nabavom štednjaka na drva i/ili drva za ogrjev za svoje korisnike koji su u dobi od 65 i više godina, žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu, nemaju podršku obitelji, žive u vrlo lošim stambenim uvjetima te prihodi kućanstva nisu dostatni za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.



Tijekom 2023. godine kroz donacije građana prikupljeno je ukupno 36.900,00 eura iz kojih smo osigurali sredstva za nabavu peći i štednjaka na drva za ukupno 132 korisnika i time vratili toplinu u njihove domove i ove zime.
 
U Hrvatskoj se velik broj osoba starije životne dobi suočava sa životnim standardom znatno nižim ispod prosjeka društva. Siromaštvo i socijalna isključenost se sve više vežu uz stariju populaciju. Društvene promjene dovele su do drastičnih promjena obiteljske strukture i njezinih uloga.

Urbanizacija, migracija mladih ljudi u gradove u potrazi za radnim mjestom, smanjenje obitelji, sve više radno aktivnih žena, ujedno znači smanjenje članova obitelji koji su u mogućnosti brinuti se za starije osobe.



Podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni za 2017. godinu, pokazuju stopu rizika u ukupnoj populaciji 20,0%, a najviša je upravo kod osoba starih 65 i više godina (28,6%). Posebice su ugrožene osobe stare 65 i više godina koje žive u samačkim kućanstvima za koje stopa rizika od siromaštva iznosi 47,8% (DZS, 2018). Valja istaknuti i kako si više od sedam posto građana ne može priuštiti adekvatno grijane u zimskim mjesecima (DZS, 2018).

Zbog svega navedenoga Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima provodi program „Za dostojanstven život“ u sklopu kojega se nabavljaju štednjaci i drva za ogrjev starijim osobama koje žive u teškim životnim uvjetima.

Detaljnije informacije o ovom programu možete pronaći i putem ove poveznice.