„Ako brinemo o sebi, kvalitetnije brinemo i o drugima“

09.10.2023.
Podrška pomagačima je tema edukacije specijalističkog tima za psihosocijalnu podršku koji su tijekom tri dana učili kako pružiti podršku svojim kolegama u Crvenom križu, ali i drugim pomagačima na terenu.



Mentalno zdravlje pomagača sve više dolazi do izražaja uslijed raznih kriznih događaja koji pogađaju Republiku Hrvatsku i cijeli svijet. Jedan od načina na koje jačamo psihološku otpornost pomagača na krizne situacije su edukacije na temu mentalnog zdravlja s uvježbavanjem raznih mogućih scenarija uslijed kriznih situacija.



Ukupno 16 sudionika je od 5.-7. listopada razgovaralo o stresu i traumi koje mogu nastati tijekom rada s korisnicima, ali i strategijama podrške pomagačima u takvim situacijama. Jedna od vrlo važnih poruka i tema je međusobni utjecaj fizičkog i psihičkog stanja pojedinca, moć šutnje i naizgled banalnih aktivnosti na mentalno zdravlje i kako sve to primijeniti u radu s pomagačima. Edukacija je bila vrlo interaktivna te su sudionici imali priliku razgovarati o situacijama koje su na njima ostavile trag, unaprijedile njihov rad i utjecale na njihovu daljnju motivaciju za rad s ljudima, ali i na motivaciju za rad u području podrške pomagačima.  



Edukaciju je održala dugogodišnja suradnica Hrvatskog Crvenog križa Barbara Juen, dr. sc. prof. psih. pri Sveučilištu u Innsbrucku i zaposlenica Austrijskog Crvenog križa, stručnjakinja iz područja mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške u kriznim događajima, kako za programe za pogođene osobe, tako i za pomagače.



Trening je financiran iz projekta Švicarskog Crvenog križa „Integrated and holistic support to refugees and migrants“