Započeo stručni skup „Odgoj za humanost od malih nogu – Psihološka prva pomoć s naglaskom na izvanredne situacije“

09.04.2024.
U Termama Tuhelj započeo je dvodnevni državni stručni skup pod nazivom „Odgoj za humanost od malih nogu - Psihološka prva pomoć s naglaskom na izvanredne situacije“ organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u sklopu projekta „EU4HEALTH. 

Pružanje pravovremene i kvalitetne psihološke prve pomoći Hrvatski Crveni križ provodi u partnerstvu s 24 društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području Europe, a u koordinaciji regionalnog ureda Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.



Na početku stručnog skupa pozdravnim riječima prisutnima su se obratitili v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Darija Kurtić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić, načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja te zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak.



Stručnom skupu nazočili su suradnici, predavači i praktičari koji su svojim stručnim znanjima i primjerima dobrih praksi obogatili sadržaj skupa.

Na stručnom skupu sudjeluje više od 400 osoba - online i uživo. Ovakav velik odaziv pokazuje važnost progovaranja o temi mentalnog zdravlja i psihološke prve pomoći u svrhu poticanja odgojno obrazovnih ustanova  u smjeru kontinuirana brige o djeci, ali i roditeljima i suradnicima koji su sve češće suočeni s mnogobrojnim kriznim situacijama.



Pružanje  pravovremene i kavlitetene psihološke prve pomoći doprinosi samanjenju štetnih utjecaja stesnih i traumatskih događaja. O doprinosu i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u okviru predškolskog odgoja i obrazovanja te važnosti kontinuirane suradnje, govorila je Darija Kurtić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, i Andreja Silić,  viša savjetnica za predškolski odgoj Agencije za odgoj i obrazovanje. Poseban su naglasak stavile na rezultate dosadašnjih mnogobrojnih stručnih skupova.



Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, osvrnula se na važnost organizacije sustavne podrške za sve koji svakodnevno rade s djecom, u svrhu omogućavanja kvalitetenog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece, ali i  očuvanja mentalnog zdravlja odgojitelja nastavnika i stručnih suradnika koji se svakodnevno u svom radu suočavaju s brojnim stresnim situacijama.



Drugi dan posvećen je praktičarima, predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova koji su na različite načine uspješno u svoj rad integrirali teme jačanja psihološke otpornosti djece, a koje su naročito važne svima u svakodnevnom susretu s djecom.