Velika obljetnica dobrovoljnog davanja krvi obilježena je i u svim dijelovima Republike Hrvatske

27.10.2023.
Povijest dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj jedna je od svijetlih točaka našeg nacionalnog zajedništva. Prvi organizirani program dobrovoljnog davanja krvi započeo je davne 1953. godine u Sisku te se od tada neprekidno razvijao.
Cijeloga ovog tjedna predstavnici Hrvatskog Crvenog križa prisustvovali su svečanostima na kojima su uručena priznanja dobrovoljnim davateljima krvi kako slijedi.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu 24. listopada organizirao je svečanost dodjele priznanja darivateljima, koji su dali 75 doza krvi (žene) i 100 doza krvi (muškarci). Jedan od najmlađih i najmanjih sudionika svečanosti, šestogodišnji dječak koji očekuje transplantacijski postupak, a uz to i primanje određenog broja doza krvi, pridonio je tome da cijeli skup protekne u atmosferi humanosti, empatije i poštovanja prema svima kojima je krv potrebna od najranije životne dobi.



Dana 24. listopada 2023. godine u Vršilnici – Novim dvorima u Zaprešiću, svečano je obilježen Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj i 70 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa za sva društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, svečanost je protekla dostojanstveno uz uručenje priznanja i prigodnih pozdravnih riječi prisutnih uzvanika. Na svečanosti su sudjelovali: zamjenik gradonačelnika Alan Labus, zamjenik zagrebačkog župana Ervin Kolarec, izaslanica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Božica Bortek, te predsjednik Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, dr. Ivica Cvetković.



U Puli je 25. listopada također obilježen Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Gradsko društvo Crvenog križa Pula, pod vodstvom ravnateljice Jasne Vekić, uz podršku Društva Crvenog križa Istarske županije i ravnateljice Sandre Stipanov, organiziralo je konferenciju s dva okrugla stola. Liječnici su na okruglom stolu zaključili da je neophodna suradnja struke i Hrvatskog Crvenog križa koja mora biti kontinuirana i trajna, kao što je bila od samih početaka prije 70 godina, kada je započela djelatnost dobrovoljnog davanja krvi u pulskoj bolnici. Također je naglašeno kako svake godine postoji manjak doza krvi, te se aktivnosti moraju usmjeriti prema novim mladim davateljima, ženskoj populaciji i još jednom timu transfuziologa koji bi mogao biti na raspolaganju za nove akcije. Na drugom okruglom stolu, dobrovoljni davatelji krvi koji su više od 100 puta darovali krv  iznijeli su svoja iskustva i razloge za početak darivanja krvi.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa uručio je priznanja dobrovoljnim davateljima krvi iz Zadarske županije



U Zagrebu je, 25. listopada, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježen projekcijom na vodenom zidu ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.