Usluge socijalne samoposluge najčešće koriste samci starije životne dobi

23.02.2024.
Mnogim je samačkim obiteljima diljem Liburnije u trećoj životnoj dobi vrlo teško pokrivati režijske troškove i osigurati adekvatnu prehranu i kvalitetu života, a i nekim višečlanim obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem ponekad je potrebna pomoć. Pri Gradskom društvu Crvenog križa Opatija stoga postoji Socijalna samoposluga u kojoj se mogu dobiti prigodni paketi najosnovnijih prehrambenih i higijenskih potrepština.

Prema riječima ravnateljice GDCK-a Opatija Đane Pahor, tijekom 2023. godine je na Liburniji čiji se mještani »pokrivaju« iz ove samoposluge, pomoć bila potrebna za ukupno 59 obitelji, odnosno za 77 korisnika. Od ukupne je brojke potrebitih na Liburniji bilo čak 45 samaca, vrlo često starijih stanovnika kojima je također potrebna i usluga pomoći u kući. Preko nadležnog ministarstva je ovu uslugu koju pružaju gerontodomaćice koristilo 47 mještana, a još ih je 67 dobivalo ovu korisnu pomoć u kući preko europskog projekta koji je trajao dvije godine i završio u lipnju prošle godine. Dakle, potrebe su za ovakvim vidom pomoći vrlo velike i u okvirima prevencije institucionalizacije, projektni prijedlog Zaželi 4 čiji je nositelj Općina Matulji, a partneri Grad Opatija, GDCK Opatija i GDCK Krk, prošao je fazu dodjele sredstava i uskoro bi trebao započeti i osigurati lakši život starijim i teže pokretnim stanovnicima.

„Iz godine u godinu liburnijske jedinice lokalne samouprave izdvajaju sve više novca za potrebite građane, cenzusi se povećavaju i to je za svaku pohvalu. Mnogi dobivaju pomoć iz tog izvora, pa je potrebno manje pomoći iz naše samoposluge. Opskrbljenost socijalne samoposluge je uvijek dobra i namjera je da se iz nje pripomogne osobama kojima to pravo pripada. Kupovna moć pada, a kako bi se pomoglo sugrađanima u nevolji, postoje udruge koje redovno pomažu i doniraju socijalnu samoposlugu, imamo redovite akcije Solidarnost na djelu i na njih se građani odazivaju i pokazuju svoju nesebičnost, a postoje i mnogi građani koji tijekom cijele godine pomažu i doniraju. Rekordna godina po odazivu na akciju Solidarnost na djelu bila nam je 2022., kada je prikupljeno tadašnjih 22.000 kuna i tim je novem nabavljeno sve ono što se dijeli u socijalnoj samoposluzi“, istaknula je Đana Pahor.

Donacije su se, kaže, nastavile i tijekom 2023. i na početku 2024.: „Kako bismo što bolje prošli u nabavci artikala, redovito pratimo akcije na širem području i kada vidimo neku koja nam odgovara, idemo u nabavku, baš kao što to čine i domaćinstva. Mnogi nas podržavaju, osjećaju se dobro kada pomažu i svima treba zahvaliti.“
 
Izvor: Novi list