Svjetski dan zdravlja – 7. travnja

07.04.2014.

Svjetski dan zdravlja, 7. travnja obilježava se svake godine na dan kad je 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija. U 2014. godini Svjetski dan zdravlja posvećen je vektorskim bolestima pod sloganom „Mali ugriz – velika prijetnja“, čime se želi skrenuti pozornost na javnozdravstveni problem globalnih razmjera. Više od pola svjetske populacije koja živi u siromašnim uvjetima niskog higijenskog standarda izložena je riziku oboljenja od vektorskih bolesti. Međutim, dobra i brza međunarodna povezanost povećavaju rizik i prijenos vektorskih bolesti i u druge dijelove svijeta. Sezonsko javljanje bolesti uvjetovano je brojem i aktivnosti populacije vektora u različito godišnje doba.

Vektor je mali organizam poput komarca, muhe, krpelja, pauka i sl. koji prenosi uzročnika zarazne bolesti s jedne na drugu osobu ili s jednog na drugo mjesto (predmet). Najčešći vektori prenose bolesti kao što su malarija (ubod komarca), meningoencefalitis (krpelj), crijevne zarazne bolesti (muhe) i dr.

Ovogodišnjom kampanjom povodom Svjetskog dana zdravlja želi se potaknuti na stvaranje okruženja za zdrav život, naglašavajući jednostavne mjere kojima se ljudi mogu zaštititi od vektorskih bolesti (primjerice cijepljenje, zaštitna odjeća i mreže, kreme i dr.). Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u suradnji s društvima Hrvatskog Crvenog križa i zdravstvenim djelatnicima u lokalnoj zajednici.