Svjetski dan tuberkuloze: „Da! Možemo okončati tuberkulozu“!

22.03.2024.
Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija nas podsjeća na dan 24. ožujka kada se obilježava Svjetski dana tuberkuloze kako bi se na globalnoj razini podigla svijest o zdravstvenim, socijalnim i društvenim posljedicama koje nastaju zbog proširenosti tuberkuloze. Ovogodišnji slogan Svjetskog dana tuberkuloze - „Da! Možemo okončati tuberkulozu“! je nastavak kampanje iz 2023. godine, čime se želi prenijeti poruka nade o daljnjem tijeku suzbijanja tuberkuloze koji je moguć bržim prihvaćanjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije poput ranog prepoznavanja i postavljanja dijagnoze, bolje dostupnosti testiranju, povećanim ulaganjima u istraživanja, jačanjem međusektorske suradnje uz podršku političkih čelnika i drugo.
 
Potrebno je uložiti više napora za ispunjavanje zadanih obveza pretvaranjem u stvarne akcije kako bi se svim osobama oboljelima od tuberkuloze osigurao jednak pristup liječenju. Na taj način omogućit će se uklanjanje dosadašnjih nedostataka i poboljšanje zdravstvenih ishoda te spasiti milijune života. Osobe oboljele od tuberkuloze najčešće spadaju u ranjive skupine (primjerice beskućnici, ovisnici, izbjeglice, starije osobe), a mogu imati pridružene druge bolesti ili patiti od neishranjenosti i oslabljenog imuniteta. Na pojavnost tuberkuloze utječu i drugi čimbenici rizika kao što su nizak životni standard, prepreke u ostvarivanju zdravstvene skrbi, urbanizacija i prenapučenost, loši higijensko - sanitarni uvjeti, zagađenje okoliša,što se također odražava na razvoj i širenje tuberkuloze.
 
Svjetski dan tuberkuloze obilježava se na dan kada je 1882. godine dr. Robert Koch objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze kao bakteriji štapićastog oblika (Mycobacterium tuberculosis), čime je postavio temelje za postavljanje dijagnoze i liječenje. Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem s oboljele na zdravu osobu te najčešće zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe (kosti, bubrezi, mozak). Tuberkuloza je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi. Nepravilno liječenje tuberkuloze zbog neredovitog uzimanja lijekova dovodi do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima). Cijepljenje je najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze.
 
Prema aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije tuberkuloza je najrasprostranjenija zarazna bolest od koje svake godine oboli 10,6 milijuna osoba, a 1,3 milijun osoba umire. Tuberkuloza je postala najčešća pridružena zarazna bolest i „vodeći ubojica“ među HIV pozitivnima, od čega godišnje umire gotovo 400 tisuća osoba u svijetu. Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim dijelovima svijeta, ipak najviše oboljelih živi u nekim zemljama (primjerice Bangladeš, Filipini, Indija, Indonezija, Južnoafrička Republika, Nigerija, Pakistan).
 
Prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2022. godinu u Republici Hrvatskoj bilo je 216 osoba oboljelih (incidencija 5,6 oboljelih na 100 tisuća stanovnika), a 32 osobe su umrle od tuberkuloze. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca potiče nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na pružanje skrbi u zajednicama gdje ima tuberkuloze te poziva na održiva ulaganja za bolju dostupnost liječenju svim oboljelima. Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze u 2024. godini kako bi se podsjetili na važnost prevencije i suzbijanja tuberkuloze.