Psihološka prva pomoć u integraciji djece izbjeglica – edukacije za odgojno obrazovne djelatnike

01.02.2024.
Hrvatski Crveni križ je započeo s provedbom edukacija za odgojno obrazovne djelatnike na temu psihološke prve pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, a koja pohađaju vrtiće i škole u Republici Hrvatskoj. Edukacije su održane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, dugogodišnjim suradnikom Hrvatskog Crvenog križa, a u okviru projekta EU4HEALTH Pružanje kvalitetne i pravovremene psihološke prve pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

24. i 25. siječnja su održane dvije edukacije na daljinu: jedna za djelatnike škola i druga za djelatnike vrtića. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 619 odgojno obrazovnih djelatnika, koji su kroz interaktivna predavanja i vježbe, usvajali nova znanja o stresu raseljene djece iz Ukrajine, kako ga prepoznati i kako pružiti podršku djeci. Uz navedeno, dio edukacije je bio posvećen i brizi za vlastito mentalno zdravlje te kako se brinemo o istome.



Povratne informacije sudionika edukacije su bile iznimno pozitivne s naglaskom na to kako je tema mentalnog zdravlja zaista važna u njihovom radu, ali isto tako da se ponekad nedovoljno priča o tome. Sudionicima su se posebno svidjele i metode rada tijekom edukacije, koje su nastojale što više aktivno uključiti sudionike edukacije. Iako su prve edukacije bile na daljinu, u 2024. godini je u planu održavanje još 8 edukacija uživo u Zaboku, Zagrebu, Sisku, Tuheljskim Toplicama, Puli, Rijeci, Zadru i Osijeku.

Sadržaj ovog članka je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa i ne odražava nužno viđenja Europske Unije.