Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa na nacionalnoj vježbi Austrijskog Crvenog križa

30.10.2023.
Od 26. do 29. listopada 2023. predstavnici nekoliko europskih nacionalnih društava imali su priliku razmijeniti iskustva te dobiti uvid u znanja i vještine kojima raspolažu timovi zaduženi za odgovor na krizne situacije u Austrijskom Crvenom križu.

Nacionalna vježba Austrijskog Crvenog križa okupila je više od 1.000 sudionika iz raznih žurnih službi, među kojima su bili i predstavnici drugih nacionalnih društava. Hrvatski Crveni križ predstavljali su voditeljica Službe za djelovanje u kriznim situacijama Matea Brižić i voditelj Nacionalnog logističkog centra Teni Čuček.


 
Ova impresivna vježba održana je na području savezne pokrajine Burgenland, a trajala je 4 dana. Sudionici su se suočili sa zahtjevnim scenarijima koji su uključivali različite izvanredne događaje poput simulacija: lančane nesreće u tunelu, udara groma u dvorac na vrhu brda gdje se održavao koncert s velikim brojem posjetitelja, zrakoplovne nesreće u zračnoj luki i brojnih drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju odgovor žurnih službi.


 
Austrijski Crveni križ uspješno je demonstrirao svoju sposobnost upravljanja u kriznim situacijama kroz niz izazovnih scenarija. Ova vježba pružila je priliku da se testiraju, procijene i poboljšaju strategije, taktike i operativnost u upravljanju kriznim situacijama. Naglasak je bio na timskom radu, koordinaciji akcija i brzoj reakciji kako bi se austrijske žurne službe što bolje pripremile za različite nezgode i katastrofe.
 


Hrvatski Crveni križ iznimno je zahvalan Austrijskom Crvenom križu na pruženoj prilici za sudjelovanje. Tijekom i nakon vježbe razmijenjena su iskustva s kolegama iz nekoliko zemalja, te se razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje kroz zajedničke projekte. Ova vježba nije bila samo prilika za demonstraciju vještina, već je bila izuzetno korisna svim sudionicima doprinijevši unaprjeđenju spremnosti za djelovanje u kriznim situacijama.

Foto: Austrijski Crveni križ / OERK