Predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa Mirjana Spoljaric Egger posjetila Hrvatski Crveni križ

03.10.2023.
Predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Mirjana Spoljaric Egger posjetila je danas Hrvatski Crveni križ. U razgovoru s izvršnim predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa Robertom Marktom i njegovom zamjenicom Marinom Pinjagić Telak, Spoljaric Egger dotaknula se brojnih aktualnih tema Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.


 
Predsjednica ICRC-ja posebno je istaknula važnost nacionalnih društava: „Bez volontera i nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca bilo bi nemoguće provoditi aktivnosti kojima svi zajedno kao Pokret utječemo na ljudske živote u situacijama kad je potrebna naša pomoć.“


 
Zahvalivši se na posjeti, Markt je istaknuo važnost dobre suradnje Hrvatskog Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenog križa: „Iznimno mi je drago što vam mogu poželjeti dobrodošlicu u sjedištu Hrvatskog Crvenog križa i zahvaliti se za suradnju i podršku Međunarodnog odbora Crvenog križa, posebno u kriznim situacijama.“


 
Tijekom svog prvog posjeta Hrvatskom Crvenom križu Spoljaric Egger obišla je i Edukacijski centar Hrvatskog Crvenog križa u kojemu je čula više o brojnim aktivnostima koje se provode na području Republike Hrvatske - od pripreme i odgovora na krizne situacije, do prve pomoći, organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi, pomoći migrantima te provođenja edukacija.


 
Predsjednica ICRC-ja upoznala se i s aktivnostima Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa, a imala je prilike čuti i detalje o Knjizi osoba nestalih na području Republike Hrvatske.  


 
Današnjem sastanku u Hrvatskom Crvenom križu nazočili su i veleposlanik Gordan Markotić iz Stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi i WTO, kao i predstojnica Ureda predsjednice ICRC-ja Elyse Mosquini. Njezin današnji posjet ujedno je i prvi službeni posjet predsjednice Međunarodnog odbora Crvenog križa Republici Hrvatskoj tijekom kojega će se sastati s predsjednikom Republike Hrvatske i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.


 
Podsjetimo, Mirjana Spoljaric Egger, Švicarka hrvatskih korijena, obnaša dužnost predsjednice Međunarodnog odbora Crvenog križa od listopada 2022. godine te je prva žena u povijesti na toj dužnosti. Tijekom bogate karijere obnašala je brojne dužnosti kao švicarska diplomatkinja. Prije preuzimanja najviše dužnosti u Međunarodnom odboru Crvenog križa, od 2018. godine obnašala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika, pomoćnice administratora UNDP-a i direktorice Regionalnog ureda za Europu i Zajednicu neovisnih država Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).