Pogledajte kako će izgledati bogati program obilježavanja obljetnica Hrvatskog Crvenog križa u Zadru

23.10.2023.
Hrvatski Crveni križ, simbol humanitarne djelatnosti i pomoći, priprema se za posebno obilježavanje svojih važnih obljetnica. U sklopu ovog svečanog događanja, Zadar će 25. listopada biti središte humanosti, solidarnosti i trajne posvećenosti spašavanju života. Program obilježavanja ovih obljetnica donosi niz događanja koja slave bogatu povijest i humanitarnu baštinu Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanosti započinju u 8 ujutro u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će se održati akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovaj događaj ima poseban značaj jer obilježava 70. obljetnicu prve organizirane akcije darivanja krvi u Hrvatskoj koju je upravo na taj dan 1953. Crveni križ organizirao u Sisku. Na akciji će se okupiti brojni darivatelji kako bi još jednom dali svoj doprinos očuvanju života. Akcija darivanja krvi trajat će do 11 sati.

Nakon toga, točnije u 11 sati, zadarski Dječji vrtić Sunce bit će domaćin predstavljanju slikovnice "Drvo dobrih djela". Ova slikovnica ima važnu ulogu u odgoju najmlađih za humanost, pružajući im priliku da uče o solidarnosti, humanosti i toleranciji. Slikovnica "Drvo dobrih djela" pruža uvid u različite društvene situacije i izazove s kojima se svijet suočava, a nudi i praktične aktivnosti koje djeca mogu poduzeti nakon čitanja priče. Na taj način, djeca razvijaju svijest o humanosti i svojim mogućnostima da pomognu drugima u svojoj zajednici. Njezina glavna poruka je jednostavna, no istodobno snažna: svatko, bez obzira na dob, može svojim dobrim djelima učiniti svijet boljim i humanijim za sve.



Program se nastavlja  u 15 sati otkrivanjem spomen ploča grofici Ameliji Lantana, osnivačici Crvenog križa u Zadru. Ova ceremonija ima za cilj naglasiti značaj žena u povijesti Hrvatskog Crvenog križa, čija uloga često ostaje nedovoljno istaknuta. Grofica Lantana Borelli rođena je 22. siječnja 1845. godine, a Crveni križ u Zadru utemeljen je 22. listopada 1878. kao prva organizacija takve vrste u Hrvatskoj. Tada je osnovana Domoljubna gospojinska zadruga dalmatinska (Società patriotica dalmata di signore per soccorsi), a njena prva potpredsjednica i osnivačica bila je Amalia Lantana. Društvo je stvoreno usljed rata u Bosni 1878. godine i skrbi o ranjenim vojnicima, te pomoći invalidima, udovicama i civilnim stradalnicima. Ovo društvo zadarskih žena utemeljeno je prema zaključcima međunarodne konferencije u Ženevi na kojoj je osnovana međunarodna organizacija Crvenog križa i priznato je kao prva organizacija Crvenog križa na području današnje Republike Hrvatske. Obitelj Lantana je do 2. Svjetskog rata živjela u svom ljetnikovcu na Ugljanu, a grofica Amelia se dugo godina bavila humanitarnim radom zbog čega je 1905. godine dobila Elizabetin orden 2. reda., odlikovanje tadašnjeg cara Franje Josipa I. Amelia Lantana (Borelli) je umrla 1929. godine.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u 16 sati očekuje nas predstava "Da sam ja kontesa Dora". Ova predstava je poseban dar Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra i pruža dublji uvid u život i nasljeđe grofice Dore Pejačević. Režiju potpisuje Petra Radin, a iza izvanredne izvedbe stoje Marta Bratković i Komorni orkestar Zagrebačke filharmonije. Predstava je  priča o Dori Pejačević, hrvatskoj skladateljici i violinistici koja je ostavila dubok trag ne samo u svijetu glazbe, već i u humanitarnom radu Crvenog križa. Tijekom prvog Svjetskog rata, obitelj Pejačević vodila je Bolnicu Crvenog križa u Našicama u kojoj je volontirala i Dora pomažući ranjenicima, te time promicala ideju humanosti i solidarnosti. Dora Pejačević, osim što nas je obogatila svojom glazbom, ostavila nam je i poruke o slobodi, ljubavi i jednakosti za sve, bez obzira nas sve. Za Doru je čovjek bio na prvom mjestu, što je pokazala kroz svoj životni odabir kao volonterka Crvenog križa.


 
Program obilježavanja obljetnica nastavlja se u 17 atraktivnom vježbom Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa. Vježba će prikazati spašavanje života iz mora uz pomoć specijaliziranih plovila – čamaca i rescue runnera. Vježba će biti održana na obali kralja Petra Krešimira IV kod Pozdrava Suncu. Timovi spasilačke službe prikazat će atraktivnu vježbu spašavanja života iz mora uz pomoć specijaliziranih plovila.

U 18 i 30 u Kneževoj palači, bit će otvorena izložba pod nazivom "Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj". Izložba će prikazati povijest djelovanja Hrvatskog Crvenog križa kroz šest dvorana, a posjetitelji će, među ostalim, moći pogledati prvi statut, spise, fotografije i rukopise koji svjedoče o vrijednom radu organizacije. Humanost odnosno ljudskost ili čovječnost nalazi se u svima nama i utkana je kao živa baština u vrijednostima, uvjerenjima i načinima življenja koje nasljeđujemo od prošlih generacija, a koje koristimo za razumijevanje sadašnjosti te donošenje odluka za budućnost. Znanstvena knjižnica Zadar u svom bogatom fondu čuva prvi statut Crvenoga križa uz mnoštvo drugih knjiga, periodike, razglednica, fotografija, plakata, a u trezoru Znanstvene knjižnice Zadar u Zbirci rukopisa čuvaju se spisi iz ostavštine Amelije Lantane. Narodni muzej Zadar upotpunio je izložbu iz svog bogatog fundusa umjetninama, namještajem i fotografijama, a dio građe posuđen je iz arhive Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Zadar.



U 19 sati u Kneževoj palači bit će održana svečana sjednica kojoj će nazočiti predstavnici državne i lokalne vlasti. Sjednica će biti prilika za podsjećanje na bogatu baštinu Hrvatskog Crvenog križa, ali i na značaj i ulogu koju ima u društvu – kako u prošlosti, tako i danas.

Nakon sjednice, u 19 i 30, bit će održan koncert "Baština humanosti". Riječ je o replici humanitarnog koncerta koji je prije puno godina održan u Zadru u organizaciji grofice Borelli. Na koncertu će biti izvedena Verdijeva djela u izvedbi Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić.

Svečanosti završavaju s domjenkom u atriju Providurove palače u 20 sati, pružajući priliku svim sudionicima da razmijene iskustva i doživljaje.

Svečani program obilježavanja ovih značajnih obljetnica zrači duhom humanosti i plemenitosti koji je obilježio Hrvatski Crveni križ tijekom 145 godina postojanja. Ovaj dan nije samo podsjetnik na prošle uspjehe, već i iskra koja nas potiče na još veća djela solidarnosti i ljubavi prema bližnjem. U Zadru će se naša prošlost, sadašnjost i budućnost sjediniti u duhu humanosti, solidarnosti i ljubavi.