Otvorena izložba Put humanosti: Dođite pogledati povijest sestrinstva u Hrvatskoj!

06.12.2023.
Na Međunarodni dan volontera u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu otvorena je izložba posvećena hrvatskoj volonterki Crvenog križa Štefaniji Papailiopulos (1885.g.,Lipik -  1958. g., Zagreb), dobitnici prestižne nagrade Međunarodnog odbora Crvenog križa „Florence Nightingale“.



Zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak, koja je osmislila i postavila izložbu „Put humanosti“, željela je istaknuti važnost ove iznimne žene koja je kao volonterka Crvenog križa u Lipiku i Budimpešti nesebično pomagala ranjenicima tijekom Prvog svjetskog rata.



„Kroz život i humanitarno djelovanje Štefanije, željeli smo istaknuti i važnost svih drugih neimenovanih volonterki i volontera, istinskih junakinja i junaka, koji su velikodušno i požrtvovno pomagali i nesebično brinuli o potrebitima u najtežim trenucima, kada je i njima i njihovim obiteljima bilo teško, a budućnost neizvjesna“, pojašnjava Pinjagić Telak.



Sestra Ani, kako su zvali Štefaniju Papailiopulos, sadašnjim i budućim generacijama u nasljeđe je ostavila svoju životnu priču koja sve nas poučava što doista znači Humanost - najvažnije od sedam načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.



Hrvatski Crveni križ poziva sve zainteresirane građane da u razdoblju do 20. prosinca 2023. godine. u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa na adresi Ulica Crvenog križa 14, Zagreb, posjete izložbu „Put humanosti - Štefanija Papailiopulos od volonterke Crvenog križa do nagrade Florence Nightingale“.