Otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici

14.03.2024.
U Zagrebu je danas svečano otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici. To je prvi takav Centar u Hrvatskoj i namijenjen je za smještaj korisnika u kriznim, odnosno posebnim životnim situacijama, kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.



Zgrada broji 688,04 kvadrata, a unutrašnjost je prostrana i moderno uređena te, što je najvažnije, iznimno funkcionalna za sve korisnike koji će boraviti u njoj. Zahvaljujući ovom novom Centru značajno će biti unaprijeđen kapacitet smještaja, kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu.



Novu zgradu na svečanosti otvorenja predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić nazvao je darom s neba: „Pomaganje i osnaživanje najranjivijih pojedinaca, skupina i zajednica, oduvijek je bio i ostat će prioritet djelovanja Hrvatskog Crvenog križa uz poštivanje temeljnih načela za rad. Nadamo se da ćemo i ovim projektom pozitivno doprinijeti cijeloj zajednici te osnaživanju i psihosocijalnoj dobrobiti naših korisnika.“



Nazočnima se u ime ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obratio državni tajnik Domagoj Mikulić : “Kao Ministarstvo ponosni smo na svaki od tih projekata, pogotovo na ovakva mjesta puna podrške i razumijevanja za sve naše sugrađane koji se nalaze u teškim životnim situacijama. Sigurni smo da je svaki euro, od ukupno preko 90 milijuna eura, iskorišten za poboljšanje kvalitete života i podrške najranjivijim skupinama našeg društva. Posebno me veseli što nam je u aktualnoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. na raspolaganju 142 milijuna eura za ovakve i slične projekte. Čestitam Hrvatskom Crvenom križu i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.“



Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić naglasio je kako svaki projekt ima svoju priču pa tako i Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici: „Uloga i važnost Hrvatskog Crvenog križa nemjerljiva je u našem društvu što potvrđuje i 145 godina postojanja, a svaki novi projekt predstavlja iskorak u jačanju cijele zajednice. Veseli me što ovaj projekt obuhvaća i izgradnju i opremanje zgrade namijenjene uspostavi novog nacionalnog skloništa i centra za korisnike u kriznim situacijama, čime će se pomoći najranjivijima u društvu. S Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa SAFU je dosad ukupno ugovorio 11 projekata diljem RH u vrijednosti preko 23 milijuna eura od čega je gotovo 18 milijuna eura bespovratnih sredstava.“



„Sretna sam i ponosna što je danas otvoren ovaj centar gdje će se potrebitim građanima pružati izvanistitucionalna pomoć. Vjerujem da će ovo biti centar na koji ćemo biti ponosni i s kojim ćemo uspješno surađivati, a Crveni križ naš je ozbiljni partner u mnogim projektima“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.



Okupljenima se obratila i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović koja je istaknula kako joj je dugo poznat rad Hrvatskog Crvenog križa te da ne sumnja kako će i ovaj Centar pridonijeti poboljšanju kvalitete života najranjivijim skupinama u društvu.



„Želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta i koji su u to uložili puno snage, energije i volje. Ponosni smo na to što ga napokon imamo i onima kojima je potrebna naša pomoć odsad ćemo pomagati na znatno višem nivou“, rekao je na otvorenju centra izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.



Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici izgrađen je i opremljen temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020., a vrijednost mu je 1.981,492,79 eura. 



Hrvatski Crveni križ dugi niz godina kontinuirano radi na izgradnji i povećanju stručnih kapaciteta kao odgovor na stalno povećanje potreba za odgovorom na specifične potrebe ranjivih skupina. Jedna od temeljnih socijalnih usluga je pružanje psihosocijalne podrške ljudima u potrebi, kako tijekom odgovora na kriznu situaciju, tako i u svakodnevnom životu ljudi.





Stručni tim Hrvatskog Crvenog križa, prije svega psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji doprinose poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.