Održan prvi trening za trenere na temu Psihološke prve pomoći

25.03.2024.
U Crikvenici je od 22. do 24. ožujka održan prvi trening za trenere na temu psihološke prve pomoći. Tijekom trodnevnog intenzivnog rada, naši djelatnici i volonteri imali su priliku aktivno sudjelovati u izlaganju teorijskog i praktičnog sadržaja edukacije „Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama“ koja je sastavni dio edukacije za članove osnovne jedinice interventnih timova Crvenog križa i „Nošenje sa stresnim i traumatskim reakcijama“ koja se održava za polaznike tečaja za spasioce. Osim navedenih edukacija koje se provode kao dio standardiziranih treninga, Odjel za psihosocijalnu podršku i zaštitu ranjivih skupina razvio je novi modul za sve djelatnike i volontere koji su zainteresirani naučiti osnove pružanja psihološke prve pomoći.



Na treningu je sudjelovalo ukupno 12 djelatnika i volontera iz gradskih i županijskih društava Hrvatskog Crvenog križa. Voditeljice treninga su naše članice tima za psihosocijalnu podršku Hrvatskog Crvenog križa, psihologinje Marija Juzbašić, Danijela Stiplošek i Nikolina Stanković te naša dugogodišnja volonterka Županijskog društva Primorsko-goranske županije, psihologinja Tamara Komadina. Trening je usklađen sa smjernicama Referentnog centra za psihosocijalnu podršku Međunarodne federacije Crvenog križa i polumjeseca te prati najnovije smjernice vodećih organizacija koje brigu o mentalnom zdravlju u krizama i humanitarnom radu prepoznaju kao neizostavan dio cjelokupnog i kvalitetnog odgovora u humanitarnom kontekstu.


 
Edukacija je financirana iz projekta EU4HEALTH „Pružanje kvalitetne i pravovremene psihološke prve pomoći osobama pogođenim krizom u Ukrajini“.

Sadržaj ovog članka je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa i ne odražava nužno viđenja Europske Unije.