Na Skupštini uručene jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa

15.12.2023.
Održana je 8. sjednica Skupštine Hrvatskog Crvenog križa 23. saziva u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa u Jelkovcu. Na svečanom dijelu sjednice Skupštine uručene su jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa. Na temelju članka 19. Pravilnika o priznanjima u povodu jubileja posebno značajnih za Hrvatski Crveni križ, Skupština HCK na sjednici 15. prosinca prošle godine donijela je Odluku o ustanovljenju jubilarnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa u 2023. godini.




 
Jubilarno priznanje Hrvatskog Crvenog križa utvrđuje se u povodu: 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa.


 
Na temelju navedene Odluke, Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa na 22. sjednici 9. ožujka ove godine donio je odluku o odabiru vizualnog rješenja plaketa i zahvalnica te pozvao društva Crvenoga križa da daju svoje prijedloge. Na temelju prijedloga društava i Središnjeg ureda HCK donesene su odluke o dodjeli jubilarnih priznanja Hrvatskog Crvenog križa u 2023.

Priznanja su uručena sljedećim društvima Crvenoga križa: Čakovec, Glina, Hrvatska Kostajnica, Koprivnica, Ogulin, Pazin, Petrinja, Sisak, Solin, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec i Zagreb.



Na skupštini su usvojene izmjene i dopune Financijskog plana Hrvatskog Crvenog križa za 2023. godinu, a usvojen je i Plan rada Hrvatskog Crvenog križa za iduću godinu, kao i Financijski plan za 2024. Skupština je donijela i Strateški plan Hrvatskog Crvenog križa za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Usto, doneseni su i pravilnici o pripremi, ustroju i djelovanju Hrvatskog Crvenog križa u kriznim situacijama; o Službi traženja Hrvatskog Crvenog križa, kao i o Službi spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja