Međunarodni dan žena obilježen i u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini

08.03.2024.
Djelatnice Hrvatskog Crvenog križa organizirale su obilježavanje Međunarodnog dana žena u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagreb i Kutini. Djelatnice su sa korisnicama razgovarale o načinu obilježavanja Dana žena u različitim kulturama te su ih upoznale s UN-ovom Konvencijom o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Korisnice su tako doznale da se svake godine 8. ožujka obilježavaju sva postignuća, borbe i doprinosi žena diljem svijeta. Ovaj dan služi kao podsjetnik na prepoznavanje i doprinos žena u svim aspektima društva, od politike i gospodarstva do kulture i znanosti.



Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama. U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene. Korisnice su opisale kako se u njihovim kulturama obilježava dan žena te su imale prilike čuti kako je to u drugim zemljama.



Kao inspirativne žene kroz povijest navele su Lady Di zbog brige o drugima, katarsku kraljicu Mozu kao snažnu i nepokolebljivu ženu koja se zalaže za bolji položaj žena u društvu te Maria Curie kao ženu koja se probila u znanosti kada se smatralo da žene ne mogu doprinijeti znanosti već da je to isključivo stvar muškaraca. Druženje je nastavljeno i nakon radionica uz podjelu karanfila i malo vesele glazbe.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.