Konferencija operativnih snaga: Pepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga?

05.12.2023.
Na Međunarodni dan volontera 5.prosinca 2023.godine Hrvatski Crveni križ organizirao je konferenciju Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga? na kojoj su sudjelovali: Dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite, Slavko Tucaković, , univ.spec.oec, glavni vatrogasni zapovjednik, Josip Granić, bivši pročelnik HGSS, Ministarstvo unutarnjih poslova, Josip Brozičević, pročelnik, Hrvatska gorska služba spašavanja, Robert Markt, Izvršni predsjednik Hrvatski Crveni križ, i Alen Kadić, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo.

Na konferenciji je tematiziran položaj volontera- pripadnika operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica te Centra za potresno inženjerstvo.



Svi sugovornici su se složili da treba razlikovati volontere koji se spontano priključuju u kriznim situacijama i one koji se obučavaju i svakodnevno volontiraju. Pripadnicima operativnih snaga potrebno je omogućiti određene benefite koji bi im omogućili jednostavnije volontiranje u kriznim situacijama, ali i omogućiti poslodavcima određene povlastice kako bi njihovi zaposlenici mogli volontirati a poslodavci bili obeštećeni na neki način.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Robert Markt naglasio je: „Potrebno je predložiti realne prijedloge i olakšati svakidašnje volontiranje. Broj volontera, pripadnika operativnih snaga je definiran što je ključ kvalitetnog upravljanja. Svi današnji akteri složni su u mišljenjima da je potrebno ponuditi rješenja koja će zadovoljiti i volontere i poslodavce kroz razne financijske oblike, porezna rasterećenja, porezne odbitke i slične financijske i nefinancijske benefite. Jako važno je da imamo instrumente kojima ćemo zadržati naše volontere i povećati njihovu bazu.“

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik naglasio je da trenutna zakonska rješenja nisu dovoljna. Država, lokalna i područna samouprava mogu djelovati sa svoje razine.