I mi smo obilježili Dan crvenih haljina!

02.02.2024.
Diljem svijeta danas se obilježava javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Kampanji se pridružio i Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima. U središnjem uredu Hrvatskog Crvenog križa organizirano je prigodno druženje svih zaposlenika koji su odjenuli odjeću crvene boje, a poslužen je i zdravi doručak jer upravo je prehrana jedan od ključnih elemenata u prevenciji moždanog udara.



Društva Crvenoga križa diljem Hrvatske ovih dana organiziraju predavanja i stručne radionice, ali i akcije mjerenje tlaka i šećera u krvi kako bi podsjetili javnost na važnost brige o svome zdravlju.

 Ugrožene su i žene mlađe životne dobi

Javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno (eng. „Go Red for Women“) pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. godine te je ubrzo postala međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli bolesti srca, krvnih žila i mozga kod žena. Od 2019. godine Hrvatsko neurološko društvo provodi javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno koja se obilježava kao „Dan crvenih haljina“ svakog prvog petka u veljači - ove godine 2. veljače, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije moždanog udara kod žena. Simbol kampanje je „crvena haljina“ kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, ali i upozorenja.


 
Moždani udar je nagli poremećaj krvotoka koji nastaje zbog nedovoljne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima te dovodi do oštećenja zahvaćenog dijela mozga i drugih funkcija kojima oštećeni dijelovi mozga upravljaju. Unatoč uvriježenom mišljenju, žene umiru od moždanog udara više nego muškarci pa se ovom kampanjom želi potaknuti ne samo žene, već stručnu, znanstvenu i širu društvenu zajednicu na brigu o prevenciji moždanog udara kod žena te ukazati na posljedice koje nastaju zbog zanemarivanja prvih znakova ove pogubne bolesti.


 
Premda se nastanak moždanog udara povećava s godinama, sve se češće događa u mlađoj dobi do 45 godina. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca). Moždani udar je drugi uzrok smrti od kojeg umire svaka peta osoba u našoj zemlji. Najčešći znakovi moždanog udara nastaju iznenada (smetnje govora ili vida, oduzetost ruke ili noge, otežano razumijevanje, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje).


 

Važno je prepoznati znakove!

Iako su glavni čimbenici rizika moždanog udara za muškarce i žene isti (povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, šećerna bolest, nepravilan rad srca - fibrilacija atrija), neki rizici poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i fibrilacije atrija imaju jači utjecaj na žene, uz ostale rizike na koje treba pripaziti. Žene su podložnije promjenama na krvnim žilama, češće imaju glavobolje u obliku migrene i češće uzimaju hormonalnu nadomjesnu terapiju. Trudnoća i nastup menopauze također povećavaju rizik od moždanog udara kod žena.



Promjenjivi čimbenici rizika za moždani udar na koje se može utjecati su nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, debljina, pušenje, povećana konzumacija alkohola. Nepromjenjivi čimbenici rizika na koje se ne može utjecati su spol, dob i nasljedna sklonost. Moždani udar se može spriječiti pravodobnim djelovanjem na promjenjive čimbenike rizika i štetne životne navike kao što su redovita tjelesna aktivnost (vježbanje, hodanje), pravilna prehrana (povrće, voće, smanjen unos šećera, soli i masnoća), prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka i kontrola osnovnih pretraga krvi i srca.


 
Naučite prepoznati znakove upozorenja za moždani udar prema popularnoj kratici G. R. O. M.
 
GOVOR - možete li razgovjetno govoriti?
RUKE - možete li ravnomjerno podići obje ruka?
ODUZETOST - imate li oduzetost lica ili dijela tijela?
MINUTE - su važne jer je moždani udar hitno stanje. Odmah pozovite pomoć!
 

194 - Hitna medicinska služba

ili

112 - Jedinstveni broj za hitne službe