Hrvatska šalje humanitarnu pomoć za civilno stanovništvo Gaze

05.04.2024.
Iz Rijeke će idućih dana isploviti brod s 18 kontejnera brašna humanitarne pomoći za stradalo stanovništvo u Gazi. Odredište broda je egipatska luka Port Said, a primatelj donacije je Egipatski Crveni polumjesec. Riječ o donaciji 400 tona brašna koje će se koristiti u humanitarnoj kuhinji u Egiptu za pripremu kruha za raseljene osobe iz Gaze.


 
Tim povodom susreli su se ministrica poljoprivrede Marija Vučković i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt koji ju je izvijestio o svim poduzetim koracima i načinu realizacije ovog vrlo zahtjevnog humanitarnog pothvata.


 
Na prijedlog Hrvatskog Crvenog križa Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o upućivanju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze donacijom pšeničnog brašna kojom se 400 tona brašna upućuje Egipatskom Crvenom polumjesecu za potrebe pomaganja civilnom stanovništvu Gaze.


 
Odlukom Vlade Republike Hrvatske Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvo za robne zalihe bilo je zaduženo da na teret sredstava robnih zaliha osigura 400 tona pšeničnog brašna. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, bili su zaduženi za organizaciju dostave donacije Egipatskom Crvenom polumjesecu.


 
Slanje humanitarne pomoći realizirano je zahvaljujući inicijativi Hrvatskog Crvenog križa koji je u međunarodnim krugovima prepoznat kao snažno nacionalno društvo, ali i brzoj reakciji Vlade Republike Hrvatske koja je prepoznala važnost pružanja humanitarne pomoći stanovništvu izloženom humanitarnim krizama.