Eko-humanitarni buvljak „Roba za hranu“ sjajno je rješenje i za donatore i za korisnike

15.12.2023.
Prikupljanje materijalnih donacija u prošlosti je većinom podrazumijevalo prikupljanje rabljene odjeće. Tijekom godina modna je industrija pod ruku s potrošačkim trendom plasirala u opticaj veću količinu jeftinije robe te je učinila dostupnijom, a količina otpada je porasla.

Usprkos višegodišnjem diskursu u javnosti da je od odjeće daleko potrebnija hrana, ljudi su i dalje skloniji dostavljati odjeću i to, nažalost, vrlo često neupotrebljivu. Hrana je sve skuplja, potrebe pomoći sve su veće, a police socijalnih samoposluga Crvenih križeva nekada je teško popuniti.

U Gradskom društvu Crvenog križa Labin rješenje su pronašli u buvljaku koji je prvi put održan u povodu Svjetskog dana činjenja dobrih djela u travnju. Eko-humanitarni buvljak „Roba za hranu“ koncipiran je kao mjesto na kojem si bilo tko može odabrati bilo što od odjeće, obuće, posteljine, kućnih potrepština, namještaja i sličnog, a zauzvrat donirati hranu, higijenske potrepštine ili novac sukladno svojim mogućnostima.

Uoči buvljaka pozivaju se korisnici Humanitarno-socijalnog programa, a potom se buvljak otvara za sve građane. Do studenoga su održana tri buvljaka, svaki uspješniji od prethodnoga, a građani su za 520 kg robe i brojnih potrepština donirali 783,47 eura te 174 kg hrane i higijenskih potrepština.

Ovim načinom građani se osvještavaju što znači donirati te da iza doniranja stoji dragocjeno pitanje „što vam treba“. Građani i Crveni križ zelenim razmišljanjem i održivim djelovanjem surađuju u smanjenju stvaranja otpada, smanjuju se zalihe odjeće u skladištu, otvara se prostor za primanje robe koja bi vjerojatno postala otpad i nabavlja se hrana za socijalnu samoposlugu Gradskog društva Crvenog križa Labin.