Crveni križ Zagreb otvorio Centar za volontere i mlade

25.03.2024.

Volonteri i mladi Crvenog križa Zagreb dobili svoj Centar u Našičkoj ulici u kojem će se educirati, pohađati radionice, održavati sastanke, ali gdje će moći učiti i međusobno se družiti.

Prostor od 170 m2 sada je na raspolaganju za nesmetano korištenje velikom broju volontera koji fizički dolaze u Crveni križ Zagreb, a moći će ga koristiti sukladno svojim potrebama. Volonteri zagrebačkog Crvenog križa iz dana u dan sve su brojniji i aktivniji. Samo u 2023. godini pri ilo je aktivno 160 volontera koji su kroz 216 različitih organiziranih aktivnosti volontirali 6.281 volonterski sat, što je respektabilna brojka s obzirom na to da tijekom protekle godine nije bilo kriznih situacija. Većina volontera pripada skupini mladih u dobi od 15 do 30 godina koji volontiranje moraju uskladiti s obavezama u školi, na fakultetu ili poslovnim obavezama pa im ovakav Centar omogućuje da nesmetano volontiraju i u vremenu izvan klasičnog radnog vremena od 8 do 16 sati.

Otvorenju je nazočio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima. „Nakon potresa u Glini i sam sam imao prilike usko surađivati s volonterima Crvenog križa i svjedočiti koliko su to požrtvovni ljudi. Crveni križ Zagreb radi brojne aktivnosti koje pomažu građanima u nevoljama. Nadamo se da će ih u budućnosti biti što manje, no sigurno je da moramo biti spremni“, poručio je gradonačelnik. „Posebno mi je drago da se i dalje radi s volonterima. Oni nisu besplatni nego neprocjenjivi jer svoje vrijeme nesebično troše da bi pomogli drugima. Drago mi je da Crveni križ Zagreb punim plućima ide naprijed. Raduje me što će kroz ovaj Centar za volontere i mlade proći mnogi koji će pružiti pomoć ne samo Zagrepčanima već i drugim građanima Hrvatske, bez obzira na nevolje koje će se dogoditi u budućnosti“, istaknuo je gradonačelnik i čestitavši djelatnicima Crvenog križa Zagreb na realizaciji projekta i zahvalivši volonterima na nesebičnoj pomoći koju pružaju sugrađanima.

„Od danas će volonteri imati mjesto gdje će moći uvježbati i unaprijediti brojne programe i usluge koje Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb pruža svojim građanima kako bi oni bili još kvalitetniji“, naglasio je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava. „Trudit ćemo se u budućnosti što više mladih, ali i onih malo iskusnijih uključiti u rad Crvenog križa Zagreb i ovaj bi Centar trebao upravo tome pridonijeti“, dodao je i pozvao sve mlade koji se žele pridružiti Crvenom križu Zagreb da dođu i otkriju što sve Crveni križ radi i da ispune svoju misiju pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

„Krucijalno je poštivati volontere i mlade jer oni u svojim aktivnostima ništa ne rade za sebe, sve što rade je za druge, ne uzimaju i ne traže ništa, oni daju. Kad se skupe na jednom mjestu ozračje je neviđeno toplo i humano. Zato je važno pružiti im maksimalnu podršku jer budućnost ovisi o njima“, poručio je u svom obraćanju predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić.

Vanju Banfić Jevtović, volonterku koja u Crvenom križu Zagreb volontira već punih sedam godina jako raduje otvorenje ovog Centra: „Ovdje mogu učiti ako je knjižnica zatvorena, ne moram jesti hranu iz pekare jer si u kuhinji mogu napraviti hranu dok učim, mogu učiti s prijateljima i ne moramo biti tiho, već možemo razgovarati. Osim toga, mogu volontirati u vrijeme kad mi to odgovara.“

Crveni križ Zagreb veliku pažnju posvećuje razvoju volonterstva i programa za mlade i ulaže maksimalan trud i resurse u osposobljavanje mladih volontera kako bi im pružao mogućnost da se razvijaju u smjerovima koji im redovan sustav obrazovanja ne pruža - da se kroz volonterski rad susretnu sa stvarnim žitnim situacijama koje će im  pomoći pri odabiru daljnjeg školovanja i usavršavanja. Važno je da kroz volontiranje mladi ljudi zapravo njeguju društvene vrijednosti pomaganja, uvažavanja i suosjećanja prema onima koji su u potrebi.