Brojni građani odazvali se manifestaciji „Zajedno za otporniji Zagreb“

03.03.2024.

Brojni građani Zagreba odazvali su se obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koje je ove subote održano na Jarunu. Na manifestaciji „Zajedno za otporniji Zagreb“ koju su organizirali Grad Zagreb, Područni ured civilne zaštite Zagreb,  Crveni križ Zagreb i druge službe, građani su imali prilike vidjeti aktivnosti i isprobati opremu svih operativnih snaga sustava civilne zaštite.



Najveće zanimanje izazvale su vježbe na vodi koje su tijekom nekoliko sati izvodili volonteri Crvenog križa Zagreb i Hrvatskog Crvenog križa specijalizirani za spašavanje u otežanim uvjetima na vodi. Dugačak red za vožnju na vodenom skuteru Rescue Runneru i čamcu Whaly satima se nije smanjivao.



Ove godine obilježavanjem međunarodnog i nacionalnog dana civilne zaštite posebno se želi naglasiti važnost prevencije i podizanja razine svijesti građana svih dobnih skupina o brojnim rizicima i ispravnim obrascima ponašanja u katastrofama.



Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Hrvatski Crveni križ na Jarunu su predstavili različite aktivnosti iz svog djelokruga rada. Uz prikaz akcija spašavanja na vodi i demonstraciju opreme, održane su edukacije prve pomoći i oživljavanja upotrebom AVD uređaja. Liječnici Crvenog križa proveli su preventivne zdravstvene preglede. Posjetitelji su tako mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, napraviti spirometriju i oksimetriju. Volonteri zagrebačkog Crvenog križa demonstrirali su realističan prikaz ozljeda što je izazvalo najveći interes najmlađih generacija, a tijekom čitave manifestacije bio je organiziran i kutak za djecu. Građani su imali prilike učiniti i dobro djelo dobrovoljno darujući krv na akciji organiziranoj u sklopu događanja.



Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima koji je istaknuo kako je Grad Zagreb pripravan za slučaj velike nesreće. Naglasio je kako se kontinuirano nabavlja dodatna opremu i provode vježbe, simulacije, lažne uzbune te stres testovi kako bi se vidjelo kako sustav funkcionira.



Predstavilo se 16 sastavnica Civilne zaštite s opremom i vozilima, a uz spomenute aktivnosti Crvenog križa Zagreb, prikazani su i modeli potresa, poplava i erozije tla, gašenja požara, tehnika podizanja šatora i brojne druge aktivnosti. Posebno zanimljiv bio je i simulator potresa koji su posjetitelji mogli isprobati, a djeca su tijekom cijelog popodneva uživala u vožnji vlakićem i traženju skrivenog odašiljača.


Foto: Grad Zagreb